ABD Kongresi antisemitizmle mücadele için kaynak arttırdı

Dünya
19 Temmuz 2023 Çarşamba

ABD Kongresinin bir komitesi, Dışişleri Bakanlığına bağlı antisemitizm izleme birimi olan Deborah Lipstadt'ın ofisi için ayrılan kaynağın 1,5 milyon dolardan 2,5 milyon dolara artırılmasına onay verdi.

Aynı zamanda birimin eş başkanı olan New Yorklu Demokrat Partili Temsilci Grace Meng yayınladığı açıklamada, "Antisemitizmin tehlikeli ve yaygın artışı, Özel Elçi’nin görevini yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu personel ve kaynaklara sahip olabilmesi için bu ofise benzeri görülmemiş yatırımlar yapılmasını gerektirmektedir" ifadeleri yer aldı. Lipstadt 'antisemitizmi izlemek ve mücadele etmek için Özel Elçi' unvanına sahip.

Fonun miktarı bu senenin başlarında antisemitizm konusuna odaklanan ve ABD Dışişleri Bakanlığına mektup yazarak kaynak arayan milletvekillerinin talep ettiği 2 milyonun üzerinde. Bu artış Biden yönetiminin mayıs ayında başlattığı kapsamlı antisemitizmle mücadele stratejisinin de akabinde geldi.

Milletvekilleri, artış için baskı yaparken, raporların hem Amerika'da hem de diğer ülkelerde antisemit saldırı ve söylemlerde ani bir artış olduğunu gösterdiğini söyledi.

Mart ayında her iki partiden 83 kongre üyesinin imzalayarak ABD Temsilciler Meclisi Ödenekler Komitesine gönderdiği mektupta, “Antisemitizm hem Amerika Yahudi toplumunun hem de tüm dünyada Yahudilerin karşı karşıya olduğu, elle tutulabilen ve gittikçe büyüyen bir tehdit” ifadeleri yer alıyordu. Yine iki partiden 33 senatörün imzaladığı benzer bir mektup ise nisanda Senato Ödenekler Komisyonu’na gönderilmişti.

Kaynak artışı için baskı yapan Yahudi gruplar Kongre’nin onayını övdü. İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (ADL) CEO'su Jonathan Greenblatt, "Ödenek rakamının nihai kararda aynı kalacağı konusunda ümitliyiz. Veriler açık: Hem Amerika'da hem de diğer birçok ülkede tarihi boyutlarda olaylar ve davranışlarla artan bir küresel antisemitizm krizi ile karşı karşıyayız. Bu ödenek artışı sayesinde ofis günümüzde karşılaştığımız zorlukların üstesinden gelebilecek şekilde gelişebilecek ve tüm dünyada antisemitizmle savaşma görevini gerçekleştirebilmek için gerekli kaynaklara sahip olabilecek" dedi.

Kuzey Amerika Yahudi Federasyonlarının Halkla İlişkilerden Sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Elena Broitman açıklamasında, "Bu kaynak Lipstadt'ın, risk altındaki Yahudi topluluklarının emniyetini ve güvenliğini artırmak ve dünya liderlerini sorumluluklarıyla yüzleştirmek için tüm diplomatik araçlarımızı kullanabiliyor olmamızı sağlamasına yardımcı olacak" ifadelerini kullandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün