Herzog Washington´da

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, İsrail ile ABD arasındaki gerilimin son derece arttığı bu dönemde 17 Temmuz gecesi Washington´a gitti.

Elda SASUN Dünya
19 Temmuz 2023 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanlığı Ofisi, gezinin ‘ABD ile İsrail arasındaki ilişkileri ve ortaklığı güçlendirmek, ülkeler arasındaki her türlü tartışmanın üzerinde yer alan derin bağları yansıtmak’ amacı için olduğunu belirtti. Herzog'un ziyareti, ABD Başkanı Joe Biden'ın mevcut İsrail hükümetini şimdiye kadar gördüğü ‘en aşırı koalisyon hükümeti’ olarak nitelendirmesinden bir hafta sonra gelişti. Biden; ABD'nin İsrail Büyükelçisi Nides'in defalarca yavaşlama çağrılarına uyulmayışı ve yargı reformu dâhil olmak üzere şimdiki hükümetin politikaları nedeniyle Başbakan Netanyahu'yu Washington'a davet etmeyi açıkça reddetti. Ancak iki başkanın ‘siyasi, güvenlik ve ekonomik konuları’ görüşmek üzere bu hafta Beyaz Saray'da bir araya gelmesi bekleniyor.

Kongre’de konuşma

Herzog'un ABD ziyareti, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin daveti üzerine gerçekleşti. Herzog, Amerikan Başkanıyla görüşmesinin yanı sıra İsrail'in 75. kuruluş yıldönümü münasebetiyle özel bir oturum için toplanacak ABD Kongresi'nin iki meclisi - Temsilciler Meclisi ve Senato'da - konuşma yapacak. Herzog ayrıca, başkan yardımcısı, dışişleri bakanı ve ulusal güvenlik danışmanıyla da görüşecek.

Tarihte ikinci kez bir İsrail Devlet Başkanı her iki meclisin ortak oturumunda konuşma yapacak. Böyle bir konuşma, ilk kez ülkenin altıncı başkanı olan babası Haim Herzog ile 35 yıl önce gerçekleşmişti. Dört gün sürecek ziyarette Herzog, daha sonra New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezini ziyaret edecek ve burada BM Genel Sekreteri Guterres ile görüşecek.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün