Avrupa basketbolunda yaz hareketliliği

Haziran ayının gelmesiyle beraber basketbolun odak noktası dünyanın neresinde olursanız olun, Amerika´ya kayar. Draft´tan seçilen oyuncular ve takas dedikoduları derken basketbol kamuoyunu konuşturacak gelişmeler ´ölü sezona´ can verir. Ancak bu yaz Avrupa, Amerika´nın ışığını çalmaya kafayı koymuş gibi.

İgal ERS Spor
12 Temmuz 2023 Çarşamba

Bildiğiniz gibi Euroleague, NBA’ye göre daha koç odaklı bir lig. Koç havuzunun dar olduğun ligde “A sınıfı” bir koçun takım değiştirmesi domino etkisi yaratıyor. Bu durumun 2023 yazı için en büyük örneği, Anadolu Efes’ten ayrılan Ergin Ataman’ın Yunan Panathinaikos'a geçişi. Son üç yılda iki kere şampiyonluk elde eden Ataman’ın Ege’nin karşı yakasına gitmesiyle, hem ülkedeki rekabet ortamı hem de oyuncu piyasası iyice karıştı. Ezeli rakibi Olympiakos’un efsanelerinden biri olacakken, Kostas Sloukas’ın Ataman’ın takımına geçmesi Atina’ya şok etkisi yarattı (ilk derbi maçında neler olacağını hepimiz tahmin edebiliyoruz). Bunun yanında geçen sezonun en büyük çıkışını yapan uzunu, Mathias Lessort’un alan yeşil beyazlıların, Olympiakos’un peşinde olduğu Nikola Mirotic’e de teklif yaptığı söyleniyor.

Anadolu Efes’te ise Ergin Ataman’dan boşalan koçluk koltuğunu Obradovic’in Fenerbahçe’den yardımcısı Erdem Can doldurdu. Geçtiğimiz yıl Eurocup’ta başarılı performans sergileyen Erdem Can, gelmesiyle beraber Telekom’dan bazı öğrencilerini de yanında getirdi. Bu arada yıldız oyun kurucusu Vasilije Micic’i NBA’ye kaptırınca Anadolu Efes, eksikliğini geçtiğimiz senenin yükselen değeri Darius Thompson’la doldurdu.

Thompson’ın Anadolu Efes’e gitmesiyle beraber onu kadrosuna katıp Nick Calathes’in kontratından çıkmayı bekleyen Fenerbahçe, Sloukas’la da iletişime geçti. Onun da az önce bahsettiğim gibi son dakika golüyle Panathinaikos’a transfer olmasıyla kısa rotasyonunun akıbeti belirsiz hale geldi. Uzun tarafında ise şansı tutan Sarı-Lacivertliler, Barcelona’dan Sertaç Şanlı’yı kadrosuna kattı.

Avrupa ekiplerde son değişiklikler

Koçu Sarunas Jasikevicius’u NBA’ye kaptıran Barcelona ise bütçe küçültme iddialarına rağmen transferlerine devam ediyor. En son adı Hernangomez biraderlerle anılan Katalan ekibi, üç senelik büyük harcamalardan sonra gelmeyen şampiyonluğu yine kovalamaya niyetli. Ezeli rakibi son şampiyon Real Madrid, görece daha sakin geçiriyor bu transfer dönemini. Ligin en dominant uzunu olan Edy Tavares’e sahip Madrid, bütün enerjisini onu takımda tutmaya harcamakta bu aralar. 

Bunların yanında kesenin ağzı hep bol olan Milano, Fransa’nın zengin çocuğu Monaco ve Obradovic’in Partizan’ı da bu sıcak yaz döneminin hareketli takımlarından. Düşen dominolardan onlar da paylarını almayı dört gözle bekliyor.

Anlayacağınız 2023 yazı, önceki yazlara göre daha kaotik, hareketli ve dedikodulu. O kadar ki nasıl NBA transfer dönemi, bir Shams Charania veya Wojnarowski’nin öncülüğünü yaptığı bir transfer haberciliği endüstrisi yarattıysa, bu senenin Avrupa dönemi de kendi transfer kuşlarını yaratmış durumda. Biz basketbolseverler için her gün yeni bir hikaye bizi bekliyor. Bakalım daha neler neler olacak?

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün