İsrail´de yargı reformunun ilk okuması meclisten geçti

İsrail´de Başbakan Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümeti tartışmalı yargı düzenlemesi için düğmeye bastı.

Dünya
11 Temmuz 2023 Salı

Netanyahu, ülke genelinde kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini 27 Mart'ta ertelediğini açıklamıştı. Ancak 2023-2024 bütçesinin mayıs sonunda meclisten geçmesinin ardından yargı düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuştu.

Netanyahu pazartesi günü, İsrail Yüksek Mahkemesi’nin hükümet üzerindeki denetiminin kısıtlanması ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeren yargı reformunu meclise getirdi.

Düzenleme, meclisteki ilk oylamada 56'ya karşı 64 oyla kabul edildi. Yasa tasarısının yürürlüğe girmesi için mecliste iki oylamadan daha geçmesi gerekiyor.

Gelişme, ülkede protestoların fitilini bir kez daha ateşledi. Bir grup gösterici Meclis Genel Kurul Salonu'na girmeye çalıştı, güvenlik güçleri müdahale etti. Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, muhalif milletvekillerini, göstericileri meclis binasına almakla suçladı.

Ülkenin farklı noktalarında yüzlerce kişi hükümetin yargı düzenlemesini protesto etti. Ülke genelinde sivil itaatsizlik eylemlerinin düzenlenmesi çağrısı yapıldı.

Yargı düzenlemesine karşı salı günü ülke genelinde kitlesel protesto gösterileri yapılması bekleniyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün