İran, hipersonik füzelerin İsrail ve doğu Avrupa´ya ulaşmasını istiyor

İran İslam Devrim Muhafızları Havacılık Komutanı Amir Ali Hacizade bu hafta düzenlenen törende hipersonik füzeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Dünya
23 Haziran 2023 Cuma

Hacizade, ‘hipersonik’ füzesinin menzilini 2 bin kilometreye çıkarmak istediklerini ve bunun teorik olarak İsrail ve Doğu Avrupa'yı tehdit etmesini sağlayacağını iddia etti.

Alman medya kuruluşu DW, bu tür silahlarla ilgili bir makalede, ‘‘Hipersonik füze, ses hızının beş katı şekilde dakikada 100 kilometreden biraz daha fazla yol katetebiliyor’’ dedi.

Hipersonik füzeler, hızları ve manevra kabiliyetleri nedeniyle bir tehdit. Süzülüp alçak bir yörüngeye gelebildikleri için, bir seyir füzesi gibi hareket edebilirler. Ayrıca yüksek hızlarda bir vadiden veya denizden görünen hedeflere, düşman radarlarının tespit etmekte zorlandığı bölgelere saldırabilirler.

İran, hipersonik füzelerle ilgili video yayınlasa da bu kabiliyetlerinin çoğu henüz kanıtlanmadı.

Füzenin Akdeniz'e ulaşıp ulaşamayacağı belli değil. Ancak İran, şu anda tüm Ortadoğu'yu tehdit edebilecek ve muhtemelen Avrupa'ya ulaşabilecek bir füzeye sahip olduğunu açıkça göstermeye çalışıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün