İsrail basınında fırtınalı bir hafta yansımaları

Elda SASUN Dünya
21 Haziran 2023 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta, N12 haber sitesi Knesset’te, yargıçların seçimi için öngörülen birlik komitesi oluşturulması için yapılan oylama, koalisyonun pozisyonuna karşı oy kullananlar arasında Likud üyelerinin de olabileceğini yazdı.

Şu anki koalisyonun pozisyonuna karşı oy kullandığından şüphelenilen milletvekilleri arasında David Bitan, Yuli Edelstein, Gila Gamliel, Shalom Danino ve daha önce yasal devrimi desteklemeye karşı olduğunu ifade eden Savunma Bakanı Yoav Galant sayılıyor. Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar ise “Devlet Başkanının evinde yargıçları seçecek komite eşliğinde bir anlaşmaya varma şansımız sıfır” ifadesini kullandı.

Fırtınalı bir haftanın ardından, Devlet Başkanı Herzog’un evindeki görüşmeler her an patlamanın eşiğindeyken, tek taraflı yasa tasarısını hazırlamaya devam eden Adalet Bakanı Levin yaptığı açıklamada, "Yargı sistemini düzeltmek için gerekli reformu geçirmek için her şeyi yapmaya ve devam etmeye her zamankinden daha kararlı" olduğunu bildirdi. Bakan’ın bu açıklamasının ardından her hafta sonu protesto eylemlerini düzenleyenler, İsrail halkını ülke çapında gösteri yapmaya çağırdı. Basına yaptığı açıklamalarda Lapid, "Netanyahu, ekonomiyi çökerten ve halkı bölüp parçalayan Levin'i görevden almalıdır zira Levin, İsrail demokrasisine savaş açtı. Ekonomik krizin derinleşmesini ve ulus içindeki bölünmelerin derinleşmesini sebep verdi” sözleriyle tepkisini gösterdi.

En başta Tel Aviv’in Kaplan Caddesi olmak üzere 24. haftasına giren protesto yürüyüşleri yine oldukça kalabalık bir vatandaş kitlesi ile gerçekleşti. Kaplan Caddesine gelen Muhalafet Lideri Yair Lapid’in eşliğinde on binlerce protestocu daha birçok şehirde protestolara katıldı. Eski Dışişleri ve Adalet Bakanı Tzipi Livni, bir simge haline gelen Kaplan Caddesindeki ana mitingde "Demokrasi mücadelesinden bir an olsun vazgeçmemeliyiz. Adalet Bakanı ve arkadaşları reformu geçirmeye kararlı ama biz onlardan daha kararlıyız ve adalet sistemi için savaşmaya devam edeceğiz. Siyasi olarak, hukuk danışmanları, haklarımızın savunma hattıdır" dedi

Boaz Gaon: Kral olmaktan korkan Prens Netanyahu

“Önümüzdeki ekim ayında Netanyahu 74 yaşına girecek. Kendisiyle temas halinde olan siyasi danışmanları, Netanyahu’nun, partisinin aşırılık yanlıları tarafından bitkin düşürüldüğünü ve onu kıskaç gibi yakaladıklarını fısıldaşıyor. 74. doğum gününe dört ay kala, iktidarda geçirdiği neredeyse 15 yılın ardından, “sönen yıldız” Netanyahu, yeni başbakanlıkla yükselen yıldız adayı Netanyahu'nun mirasını yerine getiremedi. Netanyahu'nun mirasının İran nükleer santralinin tasfiyesi olduğu söylenebilir, fakat orada başarısız oldu. Alternatif olarak, Netanyahu'nun mirasının Filistinlilerle barış anlaşmasının tasfiyesi de ileri sürülebilir. Peki, hayatının 27 yılını Smotrich-Ben Gabir-Rotman vizyonunu gerçekleştirmeye mi adadı? Pek sanmayız... O zaman, bu yılları neye adadı?

Drama teorisinde, her kahramanın yolculuğunu bir olgunlaşma süreci olarak görmek adettendir. Kahramanın yolculuğu (Odysseus, Luke Skywalker, Harry Potter), zorlu bir yolculuğa çıkma, ölümü göze alma isteği de dahil olmak üzere en büyük korkularla yüzleşme ve bir kahraman olarak eve dönme kararını içerir. Netanyahu'nun mirası. Size saldırınca saldırın, ya da tepinmek. Pek yakında, İsrail kralının başındaki taç kaldırılmadan hemen önce diğer tüm liderlerden daha fazla hüküm sürmesine rağmen, güvenli bir barış, pahalılıkla boğuşan halkın makul bir yaşam maliyeti, müstahkem bir Yüksek Mahkeme ve birleşik tek bir devlet olması için garanti belgesi sağlayamadan sahneden inecek krala, İsrail toplumunun yükselen duygusu, kral olabilecekken, son gününe kadar çocuk olmayı seçen Nethanyahu’ya karşı öfke değil de ancak merhamet veya acıma duygusu olabilir.”
*Kaynak: Boaz Gaon’un  17.06’da Ynet sitesinden yayınlanan makalesi

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün