Jüri, Pittsburgh sinagog saldırganını suçlu buldu

Dünya
21 Haziran 2023 Çarşamba

ABD tarihindeki en büyük antisemit saldırıyı düzenleyen silahlı saldırgan, geçtiğimiz cuma federal mahkemenin aldığı karara göre, yargılandığı tüm iddialarda suçlu bulundu. 

27 Ekim 2018’de Pittsburgh sinagogunda ibadet eden 11 kişiyi öldüren Robert Bowers, toplam 63 suçtan yargılanıyordu. Bu suçlamalar arasında kurbanlarının her biri için ikişer olmak üzere 22 idam cezası, 11 "ölümle sonuçlanan, dini inanışların özgürce uygulanmasını engelleme" suçu ve nefret suçu olan 11 "ölümle sonuçlanan gerçek veya algılanan din sebebiyle kasten bedensel yaralanmaya neden olma" suçu yer almakta. 

Davanın, yedi kadın ve beş erkekten oluşan jürinin sanığa ölüm cezası verilip verilmeyeceğine karar vereceği cezalandırma aşaması, 26 Haziran'da başlayacak. 

Verilen karar, Amerikan Yahudi tarihindeki en önemli mahkeme süreçlerinden birinde bir dönüm noktası. Karar, saldırının gerçekleştiği yaklaşık beş sene öncesinden beri, Pittsburgh ve diğer bölgelerde Amerikan Yahudilerinin güvenlik algısını yeniden şekillendiren trajedide, yasal sorumluluğun belirlenmesindeki kararlılığı gözler önüne sermekte. 

Dava geçtiğimiz nisan ayında jüri seçimiyle başlamış, 30 Mayıs'ta avukatların açılış konuşmalarını yapmasıyla, 11 gün sürecek olan silahlı saldırı kurtulanlarının ve olay yerine ilk gelenlerin saldırı ve sonrasını anlatan yürek parçalayıcı tanıklık ifadeleri süreci devam etmişti. 

Cuma günü kurbanların aileleri ve kurtulanlar mahkeme salonunu ve duruşmaların bir ekrandan izlenebileceği odayı doldurdu.

Saldırının kurbanları Joyce Fienberg, Richard Gottfried, Rose Mallinger, Jerry Rabinowitz, Cecil Rosenthal, David Rosenthal, Bernice Simon, Sylvan Simon, Daniel Stein, Melvin Wax ve Irving Younger idi. Saldırı sırasında binada bulunan Tree of Life, Dor Hadash ve New Light adındaki cemaat merkezlerinde ibadet ediyorlardı. 

Dava sırasında, kurtulanlar ifadelerini verirken, silahlı saldırının travması gayet açık bir şekilde belli oluyordu. Vurulan ve hayatta kalan iki kişiden biri olan Andrea Wedner, 911 çağrısı dinletilirken tanık sandalyesinde olmak istemediğini belirtti. Vurulup hayatta kalan diğer kurtulan olan Leger ve Tree of Life Sinagogu'nun hahamı Jeffrey Myers, saldırı sırasında Şema duasını okuduklarını anlatırken çok duygulandılar. 

Savunma makamı müvekkillerinin silahlı saldırıyı gerçekleştirdiği konusuna itiraz etmedi; mahkeme sırasında herhangi bir tanık çağırmadı ve kanıt sunmadı. Geçtiğimiz perşembe günü Elisa Long tarafından yapılan kısa kapanış konuşması sırasında dile getirilen tek iddia Bowers'ın "ölümle sonuçlanan, dini inanışların özgürce uygulanmasını engelleme" konusunda suçlu olduğu yönündeki ölüm cezası suçunu reddetmek oldu. Tanınmış bir idam cezası avukatı olan Judy Clarke yönetimindeki savunma avukatlarının, müvekkillerinin ölüm cezasına çarptırılmasını önlemek için epilepsi, şizofreni ve diğer akıl hastalıklarından muzdarip olduğunu iddia etmeleri bekleniyor. ABD’ye girişlerine yardımcı oldukları yanılsamasında olduğunu ve amacının Yahudilerin ibadet etmesini değil bunu engellemek olduğunu belirtti. Bunun yanında Long nefret suçu suçlamasına itiraz etmedi. Long, "O günkü ifadeleri, hiç şüphesiz, Yahudilere karşı düşmanlık ve nefreti yansıtıyordu," dedi. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün