ABD, İsrail karşıtlığı nedeniyle çıktığı UNESCO´ya dönüyor

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD´de eski Başkan Donald Trump´ın İsrail karşıtı ön yargı iddiaları nedeniyle ülkenin üyeliğini geri çekmesinden beş yıl sonra Temmuz ayında örgüte yeniden katılacağını açıkladı.

Dünya
12 Haziran 2023 Pazartesi

UNESCO'nun Filistin Yönetimi'ni 2011'de üye devlet olarak kabul edilmesinin öncesinde ABD, UNESCO'nun bütçesinin yaklaşık yüzde 22'sini karşılıyordu.

Trump yönetimi, İsrail ile birlikte Ekim 2017'de UNESCO'dan ayrılma kararı almıştı. O sırada Washington, UNESCO'yu İsrail karşıtı önyargılı olmakla suçlarken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, UNESCO'yu eleştirmişti. Ancak Şubat 2022'de İsrail Dışişleri Bakanlığı ABD’ye UNESCO’ya yeniden katılmasına karşı çıkmayacağını bildirmişti.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Verma, 8 Haziran'da UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay'a ABD'nin örgüte yeniden katılmasıyla ilgili bir mektup iletti. Richard Verma, Washington'ın siyasallaştırılmış tartışmaya odaklanmayı azaltmak da dahil olmak üzere önemli konularda ilerleme kaydettiği için Azoulay'a minnettar olduğunu ve UNESCO’ya yeniden kabul edilmesi için plan yaptığını belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün