Avustralya, Nazi sembollerinin halka satışını yasaklayacak

Avustralya Başsavcısı Mark Dreyfus perşembe günü yaptığı açıklamada, Avustralya hükümetinin gamalı haç ve SS sembollerinin halka teşhir ve satışını yasaklayan yasa çıkacağını duyurdu.

Dünya
9 Haziran 2023 Cuma

Yasa önümüzdeki hafta Avustralya Parlamentosunda yürürlüğe girecek ve nefret sembollerini sergileyen veya satanlar için 12 aya kadar hapis cezası öngörülüyor.

Perşembe günü Melbourne'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Başsavcı Dreyfus, neo-Nazi faaliyetlerindeki artışın sembollerin satışı nedeniyle olduğunu belirtti.

Dreyfus, ‘‘Geçtiğimiz yıl Melbourne'de, Nazi bayraklarının ve sembollerinin korkunç ve rahatsız edici görüntüsünü gördük. Binlerce Avustralyalı bu kötülüğü yenmek için savaştı ve öldü. Binlerce kişi Holokost'un kötülüklerinden ülkemize sığındı. Ancak harekete geçmemiz ve bu tür davranışlara müsamaha göstermeyeceğimizi açıkça belirtmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Hazırlanan yasa tasarısında, Hindular, Jainler ve gamalı haç kullanımı inanç geleneklerinin bir parçası olan ayrıca Nazizm ile bağlantısı olmayan diğer dini gruplar tarafından gamalı haçların edebi, akademik, bilimsel veya dini kullanımına ilişkin muafiyetler yer alıyor.

Avustralya Yahudileri Yürütme Konseyi yaptığı açıklamada, ‘‘Yasa yürürlüğe girdikten sonra endişemiz, neo-Nazi gruplarının, yalnızca yasaklanmış iki sembol yerine Totenkopf (ölüm başkanı), sonenrad (güneş çarkı) ve diğer Nazi sembollerini kullanacaklarıdır. Endişelerimizde haklı çıkarsak diğer sembollerde yakın zamanda yasaklanabilir’’ dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün