Frankfurt´ta ´Sefarad´ sergisine büyük ilgi

Frankfurt Belediyesinin tarihi Romerhallen sergi salonunda, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından ´Sefarad-Çok Kültürlü Bir Mirasın İzinde´ temasıyla düzenlenen karma serginin açılışı 1 Haziran´da gerçekleşti. Küratörlüğünü Türk sanatçısı Terry Katalan üstlendiği sergi, büyük ilgi gördü.

Toplum
7 Haziran 2023 Çarşamba

Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosluğu himayesinde gerçekleşen sergide, farklı geçmişlere ve kültürlere sahip insanların birlikteliğinin önemine vurgu yapılıyor.

Sergide, 1492'de İspanyol monarşisi tarafından sürülen yüz binlerce Yahudi'nin, Sultan II. Beyazıt döneminde Osmanlı İmparatorluğu'na sığınması anlatılıyor. Sergi 531 yıldır kültürlerin birbirlerini destekleyerek Osmanlı topraklarında barış ve huzur içinde nasıl yaşadıklarını gösteren eserleri, Almanya'da sanatseverlerle buluşturuyor.

Yunus Emre’nin barış, kardeşlik ve hoşgörüyü ilke edinen felsefesinden yola çıkan sergi, İspanya’dan sürgün edilen Sefaradların Osmanlı topraklarına kabul edilişlerinden günümüze kadar 531 yıldır Türkiye’de huzur ve barış içinde yaşadıklarını vurgulamayı ve Sefarad toplumunun köklerinin ait olduğu İspanya ile Türkiye arasındaki kültürel ilişkileri güçlendirmeyi amaçlıyor. Sefarad sanatçıların Türk kültürü ve sanatından da ilham alarak ortaya çıkardıkları sanat eserlerine, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinden alınan Osmanlı dönemi Yahudi kıyafetlerinin çizimleri, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1526 yılında çıkarılan ve Budin Yahudilerine vergi muafiyeti tanıyan ferman; Sultan Abdülaziz tarafından Osmanlı topraklarında yaşayan Yahudilerin hukukunu korumak üzere 1866 yılında çıkarılan Kan İftirası Fermanı ve 1916 tarihli Ay Yıldızlı Ketuba gibi tarihi belgeler ve değerli replikalar eşlik ederek zenginlik katıyor.

Serginin açılışına, Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, Frankfurt Belediye Başkanı Nargess Eskandari-Grünberg, Hessen Eyaleti Bilim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Ayşe Asar, Frankfurt İl Genel Meclis Başkanı Hilime Arslaner, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Müdürü Nisya İşman Allovi, Frankfurt Yahudi Müzesi Müdürü Prof. Dr. Mirjam Wenzel, Cervantes Enstitüsü Müdürü Dr. Ferran Ferrando Melia ve fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar'ın yanı sergide eserleri yer alan bazı sanatçılar, Almanya’dan sanat, siyaset ve iş dünyasından isimler katıldı.

Sergi açılışı öncesinde düzenlenen açılış konferansında Küratör Terry Katalan yaptığı konuşmada Sefaradların Türk toplumuyla 531 yıldır bir arada yaşadığına dikkat çekti ve “Sergi, Türkiye’deki Sefaradların Türk kültürüyle olan entegrasyonunu gösteriyor. Kökleri Osmanlı İmparatorluğu’nun zengin kültürel mirasına ve Sefarad kültürüne dayanan eserleri bu kez Frankfurt’ta  sanatseverlerle buluşturarak farklı grupların kardeşlik içerisinde yaşayabildiğini göstermek istedik. Böylesine anlamlı bir sergiye ev sahipligi yapan Berlin Yunus Emre Enstitüsüne, değerli Sefarad sanatçılarımıza ve tüm paydaş kurumlara sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Müdürü Nisya İşman Allovi, Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte daha önce Londra, Amsterdam, Seville şehirlerinde gerçekleştirdikleri serginin bu kez Frankfurt’ta sanatseverlerle buluşmasından dolayı çok memnun olduklarını belirterek, emeği geçen ve katkı sunan tüm kişi ve kurumlara teşekkürlerini sundu.

Türk Sefarad sanatının duayenlerinden ressam ve şair Habib Gerez, çağdaş resim sanatının öncülerinden Esti Saul ve fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar sergiye onur sanatçıları olarak katılıyor. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne layık görülen İzzet Keribar sergi açılışında yaptığı konuşmada, Türk Sefarad sanatçı olarak böyle bir sergide yer almaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Habib Gerez ve Esti Saul de sergide bir kez daha sevgiyle hatırlandı.

Karma sergide yağlı boya, ebru, akrilik, fotoğraf, rölyef ve seramik sanatının yanı sıra kumaş üzerine tasvir gibi çok sayıda sanat dalına ait eser yer alıyor.

Sergideki sanatçılar:

Dalya Baruh, Elda Fresko, Esti Saül, Eti Koen, Habib Gerez, Henri Kandiyoti, Hilda Uziyel, İzzet Keribar, Jak Baruh, Jinet Halyo Toledo, Lidya Kohen, Lina Basmacı, Mara Gülerşen, Moris Sabaner, Nelly Yaffe, Niso Maçoro, Perlet Boveland, Rozi Maçoro, Rozita Kasuto, Salvator Barki, Sara Aji, Sara Özsarfati, Sera İlel, Seyfi İşman, Sheila Gülman Niyego, Sibel Razzon, Tania Sisa, Terry Katalan, Tuna Angel ve Verda Habib eserleriyle sergiye katkı sağlıyor. 

Earth Carpet

Sergi kapsamında yer alan, Terry Catalan’ın ‘Earth Carpet’ adlı eseri, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlenen özel bir etkinlikle tanıtıldı. Etkinliğe Yeşiller Partisi Frankfurt İl Genel Meclisi Başkanı Hilime Arslaner de katıldı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün