Şampiyonlar Ligi Finali

Yıllar sonra Olimpiyat Stadında yine bir Şampiyonlar Ligi Finali oynanacak. Maç yine İngilizler ile İtalyanlar arasında.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
31 Mayıs 2023 Çarşamba

Olimpiyat Stadını iyi tanımak lazım. Galatasaray ve Beşiktaş taraftarları iyi bilirler. Şimdi metro geldi biraz değişti ama Olimpiyat Stadına ulaşım kolay değildir.

Yıllar yıllar önce U2 Bono geldiğinde, Circle içinde yedi coğrafyadan gelen turistlerle yine aynı yerdeydik. Konser çıkışında topuklu ayakkabıları ile kilometrelerce yolu yürümek zorunda kalanlar “Where the streets have no name” şarkısını bizzat yaşamışlardı.

Gerrard ile muhteşem geri dönüş hala İngiliz futbolseverlerin hatıralarında. Ancak maç çıkışında onlar da “Asla yalnız yürümeyeceksin” şarkısının ne kadar anlamlı olduğunu bizzat Olimpiyat Stadında deneyimlediler.

Stadın etrafında arabayı çıkışa yakın bırakmak, bıraktığın yeri bulabilmek, yolda 7-8 saat beklerken açlık ve susuzluğa karşı yollukla hazırlıklı olmak, statta rüzgârın şiddeti ile zatürre olmamak için gerekenler deneyimlerle sabittir. Dolayısı ile analiz ve hazırlıkların doğru olması durumunda şampiyonluk veya U2 şarkıları güzeldir.

UEFA ve Süper Kupa’dan sonra bir Şampiyonlar Ligi Kupası görmenin vakti geldi de geçiyor artık. Finali değil kupayı ithal edip, yerli ve milli sportif başarıları ihraç edebilmenin yolu altyapıdan, menajerlik sistemli okullar arası liglerden geçiyor.

Gelelim ekonomiye. Kur Korumalı Mevduat dâhil iç ve dış borçlarımıza ödediğimiz faizlerin gelişimi ne durumda?

Grafik 1. faiz giderlerinin bütçe genel giderlerine oranını gösteriyor. 2019-2023 ilk çeyrek verilerinden görülüyor ki, salınım aynı bant aralığında ve geçmiş seviyelerle aynı yönde. Keza Grafik 2. gösteriyor ki CDS’lerimize rağmen dış borç faizleri salınımı için de geçerli bu durum.

Grafik 3. net dış borcumuzun tutar ve ekonomiye oranı olarak gelişimini bizlere gösteriyor.  Grafik 4. bize diyor ki, roll edecek yani yenilenecek krediler özelinde artan şirket borçları odaklanılması gereken alan. Yani CDS’lerin yükselmesi esas buradaki finansman maliyetlerini dolayısı ile enflasyonu etkileyen alan. Özetle, Anadolu Parslarının tükenmemesi için sermaye açığının finansmanı odaklanılması gereken öncelikli başlık. Bu dörtlük Anadolu Rock diyor. Analiz ve hazırlık doğruysa müzik ve futbol keyif verir diyor.

Grafik 1. Faiz giderlerinin genel merkezi bütçedeki payının gelişimi

Grafik 2. İç ve dış borç faiz giderlerinin merkezi bütçedeki payının gelişimi

Grafik 3. Net dış borç ve ekonomiye oranının gelişimi

Grafik 4. Kısa vadeli borç kırılımı

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün