Yapay Zeka İle Şavuot Özel Tarifleri

Orli GÜNER Genç Mutfak
24 Mayıs 2023 Çarşamba

Herkese merhaba. Uzun bir aradan sonra yeniden birlikteyiz. Bu yazımda sizlere yapay zekanın hazırladığı, süt ve peynir bazlı birkaç leziz tarifi sunacağım. Ben denemek için sabırsızlanıyorum.         

Siz de göz atmayı unutmayın!

             Sebzeli Lazanya

  • 250 gram lazanya makarnası
  • 2 su bardağı marinara sos
  • 2 su bardağı domates sosu
  • 1 adet soğan (doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (doğranmış)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı rendelenmiş peynir (örneğin; mozzarella veya cheddar)
  • Tuz, karabiber, kuru kekik
  • İsteğe bağlı: sebzeler (örneğin; mantar, ıspanak veya kabak), doğranmış ve pişirilmiş

              Yapılışı:

  1. Fırını 180 dereceye ayarlayın. Bir fırın kabını yağlayın.
  2. Tuzlu kaynar suda lazanya makarnalarını haşlayın. Makarnaları paketin üzerindeki talimatlara göre pişirin ve süzün.
  3. Bir tavada zeytinyağıyla soğan ve sarımsağı karamelize olana kadar kavurun. İsteğe bağlı olarak sebzeleri de ekleyerek pişirin.
  4. Marinara sosu ve domates sosunu ekleyin. Tuz, karabiber ve kuru kekik ile tatlandırın. Kısık ateşte sosun kıvamı koyulaşana kadar pişirin.
  5. Fırın kabının tabanına biraz sos yayın. Üzerine bir tabaka lazanya makarnası yerleştirin.
  6. Ardından sosun yarısını ve rendelenmiş peyniri ekleyin. Tekrar bir tabaka lazanya makarnası yerleştirin ve kalan sosu ve peyniri ekleyin.
  7. En üst katı sos ve peynir ile kaplayın.
  8. Fırına verin ve 30-40 dakika kadar üzeri altın rengini alana kadar pişirin.
  9. Fırından çıkan lazanyayı biraz dinlendirin, ardından dilimleyerek servis yapın.

              Marinara Sos

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan (doğranmış)
  • 3 diş sarımsak (doğranmış)
  • 800 gram domates (doğranmış veya rendelenmiş)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı kuru kekik
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı:

  1. Orta boy bir tencereye zeytinyağını ekleyin ve ısıtın.
  2. Doğranmış soğanları ve sarımsakları ekleyerek kısık ateşte yumuşayana kadar kavurun.
  3. Konserve domatesleri tencereye ekleyin. Domates salçası, toz şeker, kuru kekik, tuz ve karabiberi ekleyin. İyice karıştırın.
  4. Sosu kaynatın ve ardından ateşi kısarak karışımı yavaşça pişirin. Yaklaşık 20-30 dakika boyunca pişirerek sosun kıvamını koyulaştırın. Arada bir karıştırarak yanmasını önleyin.
  5. Sosun tüm malzemeleri birleşip lezzetlerin iyice karışması için biraz dinlenmeye bırakın.
  6. Sosu blender veya çırpıcı kullanarak pürüzsüz bir kıvama getirebilirsiniz (isteğe bağlı).
  7. Marinara sosunuz hazır! Lazanya veya diğer yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

   

 

Peynirli Kek

  • 250 gram krem peynir
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 4 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım limonun rendelenmiş kabuğu

              Yapılışı:

  1. Fırını 180 dereceye ayarlayın ve kek kalıbını yağlayın veya yağlı kağıt serin.
  2. Krem peynir ve toz şekeri mikserle kremsi bir kıvam alana kadar çırpın.
  3. Yumurtaları tek tek ekleyerek iyice karıştırın. Yoğurt ve sütü ekleyin, karıştırın.
  4. Unu, kabartma tozunu, vanilyayı ve limon kabuğunu ekleyerek homojen bir hamur elde edene kadar karıştırın.
  5. Hazırladığınız hamuru kek kalıbına dökün ve fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Kürdanı batırarak kekin içinin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
  6. Kekin tamamen soğumasını bekleyin, ardından dilimleyerek servis yapın.

 

       Sütlü İrmik Tatlısı

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı irmik
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • İsteğe bağlı: tarçın veya kakao (üzerine serpmek için)

              Yapılışı:

  1. Bir tencerede sütü orta ateşte ısıtın. Kaynamadan önce irmiği ekleyin ve sürekli karıştırarak irmiğin topaklanmasını engelleyin.
  2. Toz şekeri ve vanilyayı ekleyin, karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşana kadar karıştırmaya devam edin.
  3. İstediğiniz kıvama gelince ocaktan alın ve servis yapacağınız kaselere paylaştırın.
  4. Tatlılar oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabında en az 1-2 saat dinlendirin.
  5. İsteğe bağlı olarak üzerine tarçın veya kakao serpebilir veya meyve ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Hag Sameah!

Eski gönderiler için Şalom ArtıOnsekiz web sayfasını ve Instagram hesabını inceleyebilir, yeni tarifler için orlyskitchenn Instagram sayfamı takip edebilirsiniz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün