Yapılacaklar ve değerlendirme listesi

Seçimler bitince ekonomide tartışılan konular bir anda ortadan kalkmayacak. Kök sorunu teşhis etmeden atılacak taktiksel adımlar yeterli olmayacağından, stratejik manevralar ile desteklenmesi halinde yapılan altyapı yatırımlarının geri dönüşü hızlanacaktır.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
24 Mayıs 2023 Çarşamba

Bu sayfada farklı yazılarla getirdiğimiz önerileri hatırlayalım. Bir kısmı zaman içinde gerçekleşti. Ama daha yolumuz uzun.

  1. Enflasyonla mücadelede dünyada olmayan vadeli çek uygulamasının etkisi ve durumu öncelikli başlıklardan biri olmalı. Çek karnesi olan ve hamiline çek cirosu atan herkes sonsuz para yaratabilme gücüne sahip.
  2. Yerli ve milli traktör ve tarım ekipmanları üretimi başta olmak üzere üretici, çiftçinin dışa bağımlılığı azaltılmalı.
  3. Boş tarım arazilerinin ile lojistik maliyetlerin (tren ve su yolu ile taşıma) yönetimi tarımdaki en önemli başlıklardan.
  4. Çılgın altyapı projelerinde Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinde su taşımacılığının öncelikli devreye alınması.
  5. ELÜS, VİOP, hububat borsaları entegrasyonlarının arttırılması.
  6. Kripto para mevzuatının çıkarılması ve BİST’te seçili kripto varlıkların vadeli işlem piyasası ve ürünlerinin oluşturulması.
  7. TRT Ekonomi kanalının reel ekonomiyi (üretim ekonomisini) anlatacak şekilde kurulması. Finansal ekonomiyi anlatan yeterince kanalımız var.
  8. Afrika pazarı başta olmak üzere gelişmemiş ekonomilerde borsa ve merkez bankası iş birliklerinin arttırılması, elektronik para şirketleri kuruluşu ve ortaklığının oluşturulması.
  9. TROY kart lisans sisteminin yurtdışında yaygınlaştırılması.
  10. Finansal hizmetler ihracatının geliştirilmesi ve teşviklerle özendirilmesi.
  11. Finansal okuryazarlık derslerinin liseye kadar, ekonomi okuryazarlığının üniversite sonuna kadar zorunlu ders müfredatında yer alması.
  12. Site, kooperatif ve apartman yöneticiliklerinin meslek yeterliliklerinin üniversite sertifikasyonu şartı ile sağlanması.
  13.  Taksi, minibüs, otobüs şoförlüğü gibi belli meslek gruplarının mesleki yeterliliklerinin üniversite, oda, MEB sertifikasyonu şartı ile sağlanması.
  14.  Teknokent ve melek yatırımcılık, arabuluculuk mevzuatının gözden geçirilmesi. Örneğin doçent ve üstü unvanlar otomatikman bilirkişi olabilirken melek yatırımcı olamıyor.
  15.  MYO’larda öğretim görevlisi olmak için tezli yüksek lisans şartı aranırken, 2013 öncesi tezsiz yüksek lisans yapanların doktor, doçentlik, profesör olabilmesinin MYO şekil şartı açısından yeniden gözden geçirilmesi.
  16.  İhracat için belli şartı sağlayanlar süreye takılmaksızın yeşil pasaport alabilirken, bilgi ihracatı, know-how transferi yapabilecek üniversite öğretim personelinin 15 yıl beklemesinin gözden geçirilmesi.
  17.  Wellbeing ve hazır sağlık paketlerinin sağlık sigorta sistemine ve mesafeli/uzaktan satış sistemine mevzuat ve kontrolleri ile entegre edilmesi.
  18.  Vakıf üniversitelerinin yurtdışında şubeleşmesi, satın alma ve birleşmelerinin özendirilmesi ve mevzuatının hazırlanması.
  19.  Üniversite eğitim süresinin bölüm bazlı olarak AB ve yurtdışı örneklere göre değerlendirilmesi, meslek liselerinin daha fazla özendirilmesi.
  20.  Yapay zekâ ve robotik ile ilgili olarak ilgili çalışma gruplarının kurulması ve mevzuat çalışmalarının düzenlenmesi, dünyadaki organizasyonlara dâhil olunması.
  21. Uzay ekonomisine (vergi ve muhasebesine) yönelik başta TUİK olmak üzere gerekli kod ve mevzuat altyapısının oluşturulması, dünyadaki organizasyonlara dâhil olunması.
  22. Yapay zekânın TCMB, BİST gibi yapılarda kullanımının arttırılması.
  23. Patent çalışmalarına yönelik süreç ve teşviklerin gözden geçirilmesi.
  24. Şirketlerde şirket tipi ve kriterlerine göre finans yöneticilerinin SMM, CFA, CMA, SPL, Bağımsız Denetçi, BES, SEGEM gibi belgelerden en az ikisine sahiplik şartının aranması.
  25.  Finans, muhasebe, banka, sigorta, borsa gibi mali alanlardaki üniversite bölümlerinin ders müfredatlarının bir önceki maddede yer alan belgelerin bazı kriterlerini karşılayacak şekilde düzenlenmesi ve entegre edilmesi.
  26. KKM’den çıkışın ve serbest piyasa koşullarına devrinin planlanması.
  27. Ulusal (Financial) Fraud Bilgilendirme altyapısı ve sitesinin oluşturulması. Örneğin; Hollanda fraudehelpdesk.nl.
  28. Serbest meslek, şahıs şirketi arasındaki boşlukların, farkların giderilmesi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün