İsrail ile BAE arasındaki gerginlik sona mı eriyor?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazartesi günü, aylar süren gecikmelerden sonra BAE´yi ziyaret etmeye davet edildi. Netanyahu ziyaretini, kasım ayı sonunda Dubai´deki COP28 İklim Değişikliği Konferansında gerçekleştirecek.

Dünya
23 Mayıs 2023 Salı

Netanyahu, yaklaşık beş ay önce başbakanlık koltuğuna oturduktan sonra ilk yurt dışı ziyaretinin BAE olmasını istiyordu.

İsrail Başkanlık Ofisi, Netanyahu’nun altıncı dönemine başladıktan günler sonra Abu Dabi'ye bir gezi yapacağını duyurmuştu. Ancak BAE, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in Tapınak Tepesi ziyaretine duyduğu öfke nedeniyle Netanyahu’nun ziyaretini iptal etmişti. 

Üst düzey Arap bir diplomat ise, ocak ayında Times of Israel'e verdiği demeçte, BAE'nin Netanyahu'nun ziyaretini askıya alma kararının, İran ile gerginlik yaşamamak için olduğunu belirtmişti.

BAE son zamanlarda İsrail ve İran ile ilişkilerini dengede tutmaya çalışıyor.

Netanyahu, BAE ile normalleşme anlaşması imzalandıktan sonra 2021'in başlarında resmi bir ziyaret düzenlemeye çalışmış ancak BAE, İsrail Meclisi seçimlerinden kısa bir süre önce Netanyahu'ya ev sahipliği yaparak İsrail siyasetine müdahale ediyor gibi görülmek istemediği için ziyareti iptal edilmişti.

Netanyahu’nun kasım ayında BAE’de katılacağı COP28 Konferansı, dünya liderlerinin katıldığı iklim konulu en önemli uluslararası konferans olarak kabul ediliyor. Üye ülkeler, COP toplantılarında iklim değişikliği politikalarını değerlendirmek ve yeni anlaşmalar müzakere etmek için bir araya geliyor. Ülkeler, COP toplantılarında, sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim finansmanı, teknoloji transferi gibi konularda müzakereler yapıyor. Bu toplantılar ayrıca, küresel iklim politikalarının şekillenmesi ve uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi açısından önemli rol oynuyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün