Moshe Shaul İsrail´de canlı söyleşi filmi ile anıldı

İzmir doğumlu Moshe Shaul ile İsrail´de Türkiyeliler Birliği´nin 2019´da Ladino lisanında gerçekleştirdiği 75 dakikalık canlı söyleşinin filmi, ölümünün birinci ayında 1 Mayıs günü yayınlandı.

Toplum
10 Mayıs 2023 Çarşamba

Moshe Shaul dünyada Ladino dilindeki ilk düzenli akademik dergi olan Aki Yerushalayim’i hayata geçiren, Judeo-Espanyol dilini yaşatmak için önemli çalışmalar yapan, Kol İsrael Radyosunda uzun yıllar bu lisanda yayınlar gerçekleştiren bu alanın duayenlerinden biriydi.

Nelly Barokas’ın söyleşiyi gerçekleştirdiği ve İzi Levi’nin çektiği filmde Moshe Shaul İsrail’e göçünün hikayesini, radyodaki çalışmalarını, İzak Levi ile ilişkilerini ve Judeo-Espanyol’un geleceği hakkındaki düşüncelerini akıcı bir dilde anlatmakta.

İsrail’de Türkiyeliler Birliği tarafından zoom ve facebook üzerinden gösterimi gerçekleştirilen filmin dağıtımı aynı zamanda 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Ladino Komunita, Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi, Centro Kultural Sefarad’ın da iş birliğiyle Arjantin, Şili, Meksika, Dalas, Fransa, New York’ta da gerçekleşti. Judeo-Espanyol lisanındaki belgesel YouTube üzerinden de izlenebilir.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün