“Anadolu Kulübü ehil ellerde”

Rıfat Çiton kardeşim Anadolu Kulübü İstanbul Şube Başkanlığı ikinci dönem tekrar kazandı. Rıfat Çiton ile bir dönem çalışma mutluluğu yaşadım. Yeni dönemin başında, Çiton´la birlikte ilk dönemin değerlendirmesini ve yeni dönemin projelerini konuştuk.

Yaşar BİLDİRİCİ Söyleşi
3 Mayıs 2023 Çarşamba

Sevgili Rıfat Çiton kardeşim, son dönemlerin en fazla katılımlı seçimi oldu. Kaç kişi katılım sağladı?

465 kişi asil üye olarak giriş yaptı. 431 kişi oy kullandı; bir oy geçersiz sayıldı. 430 oy bugüne kadarki şube rekoru. Gerçekten de bu seçim ‘demokrasiye sahip çıkma’ oldu. En başta hayırlı olsun. Ben de senin gibi Ada’yı yoğun yaşayan biriyim. Anadolu Kulübünde çocukluğum geçti. Gençliğimde birinci dönem havuz komisyonunda çalıştım. 1999 depreminin ardından deprem komisyonunda çalıştım. Sonrasında idari heyetine seçilme mutluluğunu ve şerefini yaşadım. Anadolu Kulübü bizim evimiz, dolayısıyla çok iyi bakmamız lazım.

İkinci dönem için sana çok şans diliyorum. Birinci dönemin nasıl geçti? Neler yaptın, neleri yapamadın? İkinci dönemle ilgili temennilerin nedir?

İlk dönemimiz 2020’de başladı. Bildiğin gibi pandeminin başıydı. Göreve pandemiyle başlamamız kötü şans oldu. Ancak pandemiyi çok iyi yönettik. Şunu çok rahat söylüyorum; Türkiye pandemiyi mart ayı başında resmi olarak ilan etti, biz mart sonu itibariyle pandemiye hazırlık konusunda bütün çalışmalarımızı tamamlamıştık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplantılarına katıldık ve çalışmalarımızla bütün kulüplere örnek gösterildik. Birçok sosyal kulüp bizden hazırlıklarla ilgili bilgi aldı; temmuz başında bile hala birçok kulübe bilgi veriyordum.

Ben de şahit oldum bu gelişmelere…

Kültür ve Turizm Bakanlığından yeterlilik sertifikasını aldık. Tesis güvenliğiyle için de sertifika aldık, bu da çok önemliydi. Dolayısıyla pandemiyi iyi yönettiğimizi söyleyebilirim, büyük bir sorun çıkmadı. Attığımız önemli adımlardan biri, tam zamanlı bir doktor tahsis etmek oldu. Ayrıca sürekli personelimiz sağlık kontrolünden geçti. Hemşiremiz zaten vardı. Üyelerimiz arasındaki hekimlerden bir bilim kurulu kurduk; hekimlerin tavsiyelerini yerine getirmeye başladık, iki senelik pandemi sürecini böyle atlattık.

 

“KULÜPLE İLGİLİ ÜÇ ÖNCELİĞİMİZ VAR”

Yeni bir başkan olarak büyük hayallerin olsa da pandemi şartları zorladı, bunun canlı şahidiyim. Hakikaten Anadolu Kulübü Covid dönemimde diğer kulüplere inanılmaz örnek oldu. O dönemde bir üye olarak hizmetin aksamadığını gördüm.

2020’de göreve geldiğimde yaptığım konuşmada şunu söylemiştim: Üç ana unsur bizim için çok önemli, bunu ilke edindik. Birincisi Kulübü korumak. Bu Kulübü koruyup yaşatmak başlı başına bir iş. Üyeler yazın geldiklerinde her şey aynı görüyor; binalar aynı. Bunu bütün kış korumak ve yaşatmak zaten başlı başına bir iş. Yüz, yüz yirmi yılı aşmış binalarımız var; önceliğimiz Kulübü korumak. O konuşmada söylediğim ikinci şey, Kulübü hak ettiği yere yüceltmekti. Üçüncü söylediğim ise üye mutluluğu. Anadolu Kulübünü korumadan, yüceltmeden, üye mutluluğunu tek başına sağlamak işe yaramıyor. Dolayısıyla bu üç hedefi önüme koydum, arkadaşlarımla birlikte… Epey yol aldığımızı rahatça söyleyebilirim. Kulübün korunmasını sağladığımızı insanlar gözleriyle görüyor. Kulübe tarihinde görülmemiş bir üye talebi oldu. Hatta son üç yılda bazı üyelerimizin eleştirileri de oldu, bu kadar fazla üye aldığımız için.

Neden bu kadar talep var?

Pandemi sebeplerden biri olabilir. Başka sebepler de vardır ama insanların alternatifleri tükenmez. Yani başka alternatifler bulurlar kendilerine… Demek ki, burayı kendilerine layık gördüler ki geldiler.

Şunu da çıkarabiliriz, insanlar hizmet görüyor, hizmeti gördükçe de Anadolu Kulübüne gelmek istiyor. Bodrum, Çeşme gibi yerler popüler olmasına rağmen bu sene özellikle Adalarda ve Anadolu Kulübümüzde üye girişi adına patlama yaşandı.

Bu üç yıl içerisinde fiyatlar artmasına rağmen üye artışı oldu. Bodrum ve Çeşme’den de bir kısım geri dönüşler var. Küçük çocukları olanlar Ada’ya geri geliyor. Büyükada da, Anadolu Kulübü de çocuklar için bir özgürlük alanı.

Biraz üye profilinden bahsetmek istiyorum: 2017 yılında asil üye sayısı 2660’dı. Kulübün sadece İstanbul şubesiydi bu; Ankara zaten daha düşüktür. 2022 sonu itibariyle üye sayımız 2710 kişi. Sayılara bakınca büyük bir artış yok ama aslında toplamda 491 üye aldık üç yıl içerisinde. Ancak görüldüğü gibi üye sayılarında büyük artış olmadı çünkü aslında kayıplarımızı tamamladık.

491 üyenin 314’ü üye çocuğu. Bu bizim için büyük gurur kaynağı çünkü hedef gençleşmek. Kulüpte büyüyen 314 gencimiz üye oldu, bu bizi sevindiriyor.

Verdiğiniz rakamlardan şunu da görüyorum; bir aileyi 4 ile çarptığımızda takribi 10 bin üye söz konusu…

Toplam sayı 7 bini aşıyor. Anadolu Kulübü, Adalar ilçesinin en büyük ve önemli sivil toplum kuruluşudur. Bu yüzden Anadolu Kulübünün siyasi önemi sadece Atatürk’ün kurduğu bir kulüp olması vasfıyla değil; aynı zamanda kalabalık bir nüfusa sahip olmasıyla da önemlidir. Üye talebini herhangi bir kampanya yapmadan görüyoruz. Dolayısıyla Kulübün daha profesyonel bir şekilde idare edilmesinin faydasını görüyoruz, genel müdürümüz zaten kulüpte yetişmiş biri.

Kim?

Cemalettin Şereflier, 40 yıldır Kulübün içinde. Hem finansal açısından hem üye ilişkileri açısından iyi performans gösteriyor yıllardır. Şunu da gururla söylemeliyim; uluslararası bir bağımsız denetim firması tarafından düzenli denetleniyor ve tam tasdik alıyoruz. Kulüpte resmen kamp kuruyorlar, günlerce bütün hesapları şeffaf bir şekilde inceliyorlar. Aynı zamanda hukuk müşavirliğimiz var; avukatlarımız düzenli olarak her türlü hukuki konuyla ilgileniyor. Yani artık profesyonel bir sistem var bunun da faydasını görüyoruz. Bence üyeler de bu yüzden Kulübü tercih ediyor.

Üye sayımızdaki artış önemli bir başarı kriterimiz. Diğer bir gösterge otel oda satışlarımızın adedi.

“4 YILDIZLI OTEL AYARINA GELDİK”

Otel büyük bir başarı, son dönemlerin parlayan yıldızı…

Türkiye’de ara ara turizm krizleri çıkar; biz bunlardan minimum etkileniriz. Yıllık oda satış adedimiz 5 binlerdeyken bizim dönemimizde 9 binleri aştı.

Aşağı yukarı iki misli, bu bir rekor mu?

Şu anda otel satış rekorundayız. Restoran sayıları da öyle, kuver sayımız 15 binlerden 31 bine çıktı. Bütün sayılar Kulübün yükseldiğini gösteriyor.  

En önemlisi, gelir fazlamızı merkez yönetimimizle birlikte yatırımlara harcıyoruz. Ömrünü tamamlamış havuzlarımızı yeniliyoruz. Bu ciddi bir masraf; ama üyelerimizin görsel olarak da fark edeceği bir yenilik. Ayrıca otel odalarımızın bir kısmını hem teknik hem görsel açıdan yeniliyoruz. Otel her yönüyle tadilata girdi; artık belli bir standardı olan bir otel odası haline geldi. Şu anda 4 yıldızlı otel ayarına geldik diyebiliriz. Otel odası için projelerimiz de bitmedi.

Kulübün şansı, genç bir başkanımız var. Bu çok önemli çünkü hem gençleri görüyor, hem yaşlıları… Sonraki sorularım gençlerle ilgili. Gelmeden biraz dersimi çalıştım ve gençler “Ne istiyorsunuz arkadaşlar?” diye sordum. İsteklerin başında küçüklerimize sinema gecesi var.

Çocuklarımızın profesyonel sinema şeklinde değil ama perdede barkovizyonla belli günlerde film veya çizgi film seyretmesini sağlayacağız.

Gençler diyor ki “Bazı günler dövmeci gelsin, saçlara rasta yapılsın. Gençlerin yapabileceği faaliyetler ve faaliyet yapabilecekleri bir yer” olsun. Görüyorum ki gençler Kulübe hem geliyor hem gelmiyor. Basketbol, tenis oynuyorlar ancak bunların dışında fazla bir şey yapamıyorlar. Onlar bizim yarınlarımız. Ne yapabiliriz gençlerle ilgili?

Doğruyu söylemek gerekirse ana sorun gençlerin anne-babaları ile aynı ortamda olmak istememeleri. Ama artık Büyükada’da gece hayatı var. Bu gençlere adayı daha cazip hale getiriyor. Birçok yerde gece müzikli eğlence geceleri yapılıyor. Biz de bu konsepti arttırmaya başladık. Ayrıca etkinlik mekanımızı düzelttik. Şu anda 500 kişilik yemekli açık hava mekanımız var; İstanbul’da nadir olan yerlerden biri. Bugün 5 yıldızlı otellerle yarışıyoruz bu konuda ve iddiamız her sene daha artıyor çünkü doğruyu söylemek gerekirse biz de bunu yapmayı öğreniyoruz. Aslında öğrenme sürecini geçirdik, şimdi ustalaşma dönemindeyiz. Birçok düğün, bat-mizva, bar-mizva yapmakla beraber şirketlerin özel gecelerini yapmaya başladık.

Üst bahçede minik çocukların oynama alanı var. Orada bir türlü çözemediğimiz bir gölgelik problemi var. Oyuncaklar da çok eskimiş artık, bir renovasyon gerekli. O bölgeyi bence daha iyi kullanmak lazım.

Çocuk parkının olduğu yer köşklerin bahçesi. Önümüzdeki dönemde burayı revize edeceğiz. Bu konuda Türkiye’de en iyi firması ile görüşme halindeyiz, belli bir zamana ihtiyacımız var. Bu yaza hepsi yetişmeyebilir ama önümüzdeki yaza tamamı bitmiş olacaktır.

30-40 yaş grubundan bahsetmek istiyorum. Diyorlar ki “Tamam her şey güzel ama biraz yenilik istiyoruz.” Herkes sizden bir şey istiyor. Onlara yönelik bir şey düşünüyor musunuz?

Bu yıl Cumhuriyetin 100. yılı olması sebebiyle 100. Yıl Komitesi kuruyoruz. Etkinlikleri bu komite belirleyecek. Elbette yönetim kurulumuzun onayına ihtiyaç duyacaklar ama 100. Yıl Komitesi ile bir ivme kazanacağımızı söyleyebilirim, bu komitede gençler de olacak.

Başka bir sorunumuz arkadaki çöp alanı. O konuda bir yol alabiliyor muyuz?

Çöplerle ilgili biz de şikayetçiyiz aslında. Orası Anadolu Kulübünün kendi çöp sahası ancak 23 Nisan Caddesinde bulunan ne kadar mekan varsa burayı kullanmaya başladı. Belediyeyle sürekli temas halindeyiz, bize yer tahsisi yapmalarını bekliyoruz. Bu sorunu mutlaka bir şekilde çözüme kavuşturacağız.

Plaj bölümünde çok fazla betonlaşma var. Estetik anlamda o bölgeyle ilgili neler yapılacak? Eminim bu konuda da düşünceleriniz vardır.

Büyük havuz bölümündeki soyunma kabinlerini yeniliyoruz, yerleşik kabin şekline gelecek. Duşlarımızın bir kısmını düzelteceğiz ama tabi 6,5 dönümlük bir yerden bahsediyoruz, çok büyük bir alan. Mesela daha fazla yeşillik görmek isteyen üyelerimiz var. Bizim seramız var, zaten çiçek, bitki yetiştiriyoruz. Ancak ne kadar koyarsak koyalım mekanda kayboluyor. Etrafı bitkilerle doldursak, bu sefer yer kaybı oluyor ve üyeler alan darlığından şikayet ediyor. Bu konuda ciddi bir çelişki yaşıyoruz diyebilirim. Bir dış mekan mimarından yardım almamız gerekiyor.

Anadolu Kulübü artık 12 ay yaşanması gereken bir yer oldu. Özellikle benim yaşımdakiler daha fazla adaya kaçmaya başladı. Anadolu Kulübünden kış ayları daha fazla yararlanmak istiyoruz. Bu konuda ne diyorsunuz?

Oteli kışlık bir cazibe haline getirmek istiyoruz. O zaman restoranlarımız açık olacak, hatta oyun salonlarımızı da kışın açmak istiyoruz. Hafta sonu hem konaklayıp hem oyununu oynayıp hem restoranını kullanıp bütün unsurlarıyla üyesine hizmet verebilecek bir yer yapmak istiyoruz.

Üyelerin çoğunun eski otel binasında Atatürk’ün odasının mevcut olduğundan haberi yok. Seninle beraber çalıştığım zaman hep Atatürk’ün odasının layıkıyla döşenmesi ve tarihi misyonunun devam etmesinden yanayım. Ne dersiniz?

Bu konuda net bir cevap veriyim, konuya hassas olanlara da müjde olsun. Atatürk’ün odası tarihi dokusuna uygun olarak tadil edilmeye başlandı.

Harika bir haber. Son olarak bu yaz için üyelere bir mesajınız var mı?

Öncelikle bütün bu çalışmaların yapılmasındaki müsaadeleri için Genel Başkanımız Metin Cizreli’ye çok teşekkür etmek istiyorum. Kulüple ilgili çok büyük katkılar veren, bu kış gerçekten omuz omuza çalıştığımız merkez yönetim kurulu üyemiz Silvyo Ovadya’ya teşekkür etmek istiyorum. Aynı zamanda bu çalışmaları birlikte sürdürdüğümüz Ahmet Baha Öğütken Bakanımıza, merkez ve şube yönetim kurulu üyelerine teşekkür etmek istiyorum. Ve gerçekten özveriyle, fedakarca çalışan genel müdürümüz Cemalettin Şereflier ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Hazırlıklarımız süratle devam ediyor. Lütfen üyelerimiz bilsin, Anadolu Kulübü ehil ellerdedir. 

Teşekkür ederim Başkanım, sağ olun var olun.

Ben çok teşekkür ediyorum.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün