Son İran Şahının oğlu: ´´Daha parlak bir gelecek için İsrail´e gidiyorum´´

Son İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi´nin oğlu Rıza Pehlevi Twitter´dan yaptığı paylaşımla İsrail´i ziyaret edeceğini duyurdu.

Dünya
17 Nisan 2023 Pazartesi

Rıza Pehlevi, Twitter'dan yaptığı açıklamada, ‘‘İran halkından bir dostluk mesajı iletmek, İsrailli su uzmanlarıyla İran'ın kendi doğal kaynaklarını kötüye kullanması hakkında konuşmak ve Holokost kurbanlarına saygı göstermek adına Yad Vaşem Hokolost Müzesine gideceğim. İsrail halkının bilmesini isterim ki şu anki rejim İran halkını temsil etmiyor. Halklarımız arasındaki bağ yeniden güçlendirilebilir. Daha parlak bir gelecek için İsrail'e gidiyorum’’ ifadelerini kullandı.

İsrail İstihbarat Bakanı Gila Gamliel Pehlevi’ni ziyaretini doğruladı. Gamliel, ‘‘2 ulus arasındaki bağları yeniden inşa etmek için ilk adımı atıyoruz’’ dedi.

Pehlevi ayrıca, İran'da insan haklarının, dini çeşitliliğin ve ifade özgürlüğünün korunduğu bir demokrasinin kurulmasının önemini ayrıntılarıyla anlatan bir konuşma yapacağını açıkladı.

Rıza Pehlevi, babası son İran Şahı Muhammed Rıza’nın aksine İsrail desteklemişti. Pehlevi, Yom Kipur Savaşı'ndan sonra 1973 Arap ambargosuna katılmayı reddetmiş, İsrail'e petrol satmakla övünmüş ve Arap devletleri ile İsrail arasındaki İbrahim Anlaşmalarını açıkça onaylamıştı.

Son İran Şahı Muhammed ise, Nazi yanlısı olduğu düşüncesiyle SSCB ve İngiltere tarafından 1941’de tahtan uzaklaştırılmıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün