DİZİLERDE PESAH

Çoğunlukla bir kurtuluş ve özgürlük hikâyesi olarak anlatılan Pesah, seneler boyunca farklı dizilerde nasıl temsil edilmiş ve seyircinin beğenisine sunulmuş gelin beraber bakalım! Liste uzar gider ama ilgimizi çeken 7 tanesi sizlerle…

Renin ÖZLEVİ Kültür&Sanat&Spor
12 Nisan 2023 Çarşamba

Rugrats- 3. Sezon 23. Bölüm

“A Rugrats Passover”

Pickles ailesi, Angelica ve ailesi ile Pesah Sederi için Boris ve Minka'nın (Tommy'nin büyükanne ve büyükbabası) evine gelir. Bebekler her zamanki gibi belalı oyun parkına hapsolmuş durumdayken Angelica, nezaket göstererek bebekleri serbest bırakır çünkü "Pesah tamamen özgürlükle ilgilidir.” Boris, bebeklere ve Angelica'ya Pesah'ın hikâyesini anlatmaya başlar. Boris'in yeniden anlatımı Musa'nın (Tommy'nin canlandırdığı) ikonik sözünü içeriyor: "Hayır, sana bebeklerimi bırakmanı söylemeye geldim!"

 

Gossip Girl- 2. Sezon 21. Bölüm

“Seder Anything”

Gossip Girl, bölümün en iyi repliğini alıyor. Serena İspanya'dan döndüğünde Gossip Girl şöyle der: "Baruch Atah ay dios mio! / Bu Pesah kendi İspanyol Engizisyonuna sahip olacak!' Gossip Girl’ün Yahudi olmadığını bilmek, biraz tuhaf değil mi? Sederin içinde ve çevresinde yaşanan pek çok başka dram var: Serena, İspanya'dan bir sırla döner. Dan ise sonunda Seder ile ilgili bir catering işine girer.

Family Guy- 8. Sezon 2. Bölüm

“Family Goy”

Doktora gittikten sonra Lois, tıbbi geçmişinden annesinin Yahudi olduğunu ve Holokost'tan sağ kurtulan biri olduğunu öğrenir. Lois'in annesi onun Yahudi olduğunu doğrular ve babası, bir şehir kulübüne katılabilmeleri için karısından bu bilgiyi saklamasını istediğini ekler. İlk başta, Peter çok destekleyicidir, ancak daha sonra cehenneme gitme korkusuyla ailesini Katoliğe dönüştürmeye çalışan bir Yahudi karşıtı haline gelir.

The O.C.- 1. Sezon 23. Bölüm

“The Nana”

Bu bölümde Sandy'nin annesi Sophie, Cohen'lerin geri kalanıyla birlikte Pesah'ı kutlamak için gelir, ancak bir şeylerin ters gittiği açıktır. Basmakalıp baskıcı Yahudi anne, Sandy'nin Yahudi olmayan karısı Kristen'a beklenmedik bir şekilde nazik davranır ve ailesinden daha dindar olmasına rağmen, normal bir Seder yapmakla ilgilenmiyor gibi gözükür. Sandy, Sophie'yi zorladığında, sonunda akciğer kanseri olduğu, ölmek üzere olduğu ancak tedaviyi reddettiği ortaya çıkar. Kasıtlı olsun ya da olmasın, "The Nana", Pesah hikâyesinin acı ve ıstırapla ilgili kısmına değinir. İsrailoğullarının içinde bulunduğu kötü durum gibi, Sophie için de ıstırap umuda dönüşür. Ailesinin birçok üyesiyle görüştükten sonra Seder sonrası tedavi olmak için ayrılmaya karar verir.

 

South Park- 15. Sezon 4. Bölüm

“Jewpacabra”

"Jewpacabra"da Cartman, Jewpacabra adlı kan emici bir yaratık hakkında bir söylenti yayar, ancak bir sorun vardır: Jewpacabra hayali bir varlıktır. "Jewpacabra"da Cartman, Jewpacabra adlı kan emici bir yaratık hakkında bir söylenti yayar, ancak bir sorun vardır: Jewpacabra sözde gerçektir. Yaratık hakkındaki bilgisi nedeniyle, bazı hoşnutsuzlar Cartman'ı kaçırır, ona bir Paskalya tavşanı kostümü giydirir ve Jewpacabra'ya bir adak olarak onu bir ormanda zincirler. Bu da görünüşe göre yaklaşan bir Paskalya yumurtası avını mümkün kılacaktır. Yine de Cartman, Kyle'ın Cartman'ın Jewpacabra hakkında yalan söylediğini kabul etmesi şartıyla, Yahudi arkadaşı Kyle tarafından kurtarılma fırsatına sahiptir. Bunun yerine, Cartman bunu kabul edemez ve Kyle onu terk eder, bunun sonucunda Cartman, kendisinin Tavşan Adam olduğunu düşünen bir zoolog ekibi tarafından sakinleştirici bir tabancayla vurulur. Cartman, sakinleştirici kaynaklı rüyasında, Pesah hikâyesi sırasında eski Mısır'a geri götürülür ve vebaların ve Yahudilerin kuzuları katlettiğine dair korkunç görüntüler görür. Uyandıktan ve fikrini değiştiren Kyle tarafından kurtarıldıktan sonra Cartman, Yahudiliğe geçtiğini duyurur.

Homeland- 5. Sezon 4. Bölüm

“Why Is This Night Different?”

Homeland’in bu bölümü, elçi Itai’nin Berlin’deki evinde bir Seder yemeği ile açılır. Arka planda İbranice şarkılar duyulurken, Itai’nin yanında CIA büro şefi Allison Carr ve eski gazi memur Saul Berenson vardır. Yemek esnasında Itai, misafirlerine, dünya etrafında kendilerini yok etmek isteyen bütün düşmanlarını unutmamaları gerektiğini hatırlatır. Daha sonra, Berenson ile aralarındaki özel konuşma sırasında elçi Itai, CIA memurlarına İsrail hükümetinin Suriye’deki rejimi desteklemediğini hatırlatır ve “Araplar Arapları öldürdüğü sürece İsrail’e füze fırlatmazlar” diye de ekler. Yazar Gideon Raff, kendi yazmasa da bu bölüm üzerindeki etkisi fazlasıyla belli olmaktadır.

 

“Transparent”- 3. Sezon 1. Bölüm

“Elizah”

Üçüncü sezonun ilk bölümü olan “Elizah”, Rabbi Raquel’in boş bir tapınakta vereceği bir Pesah öğreti alıştırmasını yapar. Öğretiyi okurken şu kelimeleri kullanır: “Uyanırsınız. Sizi göğsünüzde iki kelime süsler. Özgürlük için bir kaçış gerçekleştireceksiniz. Daha fazla köle olmayacaksınız. Yataktan çıkın ve eşyalarınızı alın. Dışarı koşun ve işte oradasınız, özgürsünüz.” Bölüm tam olarak Pesah’la ilgili olmasa bile, bayramı bir alegori olarak kullanıyor denilebilir. Rabbi’nin sözleri aslında sezona verilmek istenen tonlama için kullanılıyor. Bir başka karakter, Maura, özgür olduğu görülse de kendisini hapsedilmiş hisseden ve bir intihar hattında çalışan bir gönüllü olarak karşımıza çıkıyor. Bununla beraber Maura’yı Elizah diye bir kıza yardım etmeye çalışırken görüyoruz. Elizah’ın Elijah’a benzerliği bir tesadüf değil ve Elizah’a yardım ederken istemeden kendisine ait bir ayrıcalığı ortaya çıkarıyor. Daha sonrasında bölüm Rabbi Raquel’in öğretisinin daha fazlasıyla son buluyor. Raquel, şu sözleri söylerken bölüm son buluyor: “Bir mucize için bekliyorsunuz. Denizin ikiye ayrılmasını bekliyorsunuz. Fakat ya mucize sizseniz?”

Kaynaklar:

Not: 2021’nin Aralık ayı aynı konsepti Işıklar Bayramı Hanuka için hazırlamıştık. Kaçıranlar için: https://www.salom.com.tr/haber/120550/dizilerde-hanuka

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün