ACTIFOAM ile esnek ve zinde

Yoga ve pilates yapanlar, farklı alanlarda spor yapanlar, fizyoterapi ve tedavi sürecinde olanlar, yetersiz hareketten dolayı vücudu ağrıyanlar... Evde kullanıma uygun Actifoam´lar, günümüz dünyasında uygun fiyata sağlıklı bir vücut için ihtiyacımız olanı sunuyor…

Söyleşi
5 Nisan 2023 Çarşamba

Actifoam markasıyla çeşitli spor ürünleri üretiyorsunuz. Bu sektöre girişinizden biraz bahseder misiniz?
Biz aslında uzun yıllardır sanayi sektöründe faaliyet gösteren bir firmayız. Spor ürünleri alanında üretime başlamamız ise yaşadığım bir sakatlık sonucu gerçekleşti. Seneler önce kilo vermek için spor salonundaki koşu bantlarına sardım. Düzenli çalışmayla hem hızımı hem de süremi artırdım, ta ki bacağımda bir ağrı hissedene kadar. Önce ciddiye almadım, ama ağrım artınca, internetten okuyarak kendi kendime çözümler bulmaya çalıştım. Bir süre sonra artık ağrı dayanılmaz bir hal aldı ve pes edip doktora gittiğimde, “Şimdiye kadar niye gelmedin? Az daha stres kırığına dönüşüyormuş,” yorumuyla şok geçirdim. MR, röntgen derken doktorum fizyoterapiste yönlendirdi. Fizyoterapiste gidip gelirken de Türkçesi köpük rulo olsa da foam roller olarak bilinen, bizimse Actifoam demeyi sevdiğimiz ürünlerle tanıştım ve inanılmaz faydasını gördüm.

Foam roller ile nasıl bir fayda sağladınız, tam olarak neye yarıyor?

Actifoam, gergin ve sertleşmiş kasları rahatlatıp esnetiyor, vücuttaki kas ağrılarını azaltıyor. Birkaç dakikalık kullanımla bile ciddi bir rahatlama yaşıyorsunuz. Kendinize masaj yapmanın kolay ve etkili bir yolu gibi düşünün. Ayrıca spordan sonra, kasları toparlamaya ve sakatlanmaların önüne geçmeye yarıyor. Kendi spor yolculuğumda bilinçli spor yapmanın önemini ve kasları rahatlatmadan devam etmenin yarattığı dertleri birebir yaşadığım için herkese tavsiye ediyorum.

Peki, bunu işe dönüştürme fikri nasıl aklınıza geldi?
Bunun hikâyesine geçmeden önce, size ne iş yaptığımızı detaylı anlatmalıyım. Atermit, 1956 yılında büyükbabam Emin Özgür tarafından yapı malzemeleri üretmek için kurulan bir şirket. Ben ve büyükbabamın adaşı olan ağabeyim Emin Özgür 2001 yılından beri aile şirketinde görev alıyoruz. Yıllar içinde, işlerimizi çeşitlendirme hedefiyle otomotiv sektörüne giriş yaptık. 2017-2018 civarında ise, tekrardan zamana ayak uydurarak yapabileceğimiz yeni faaliyet alanlarını araştırmaya başladık. İşte ben de tam bu sıralarda sakatlığım yüzünden fizyoterapiye gidiyordum. Köpük rulolarla yapılan sakatlığı iyileştirme (recovery) sürecinin daha etkin olmasını istediğim için eve de bir tane almaya niyetlenince; iyilerin pahalı, uygun fiyatlı olanların da kalitesiz olduğunu fark ettim. “Neden bu ürünü kendi teknolojimizle üretmiyoruz?” diye düşünmeye başladım. Sonuç olarak, şirketimizin iş geliştirme ve dizayn ekibinin hazırladığı kapsamlı araştırma sayesinde, yüksek kaliteli ürünleri uygun fiyatlı olarak tasarlayıp, Türkiye’de üreterek piyasaya sürebileceğimizi gördük. Bu sırada pandemi ve Çin kaynaklı tedarik zinciri problemi kendini gösterip, Avrupa’ya ihracat potansiyelini de gözlemleyince, bu işe girmeye karar verdik. Actifoam ile başlayıp ürün yelpazemizi diğer köpük spor ürünleri ve yüzme grubuyla genişlettik.

Yapı malzemeleri ve otomotiv gibi alışık olduğunuz iki sektörden tamamen farklı bir sektöre girmek zor olmadı mı?
Tabii ki oldu. Bu işi bir start-up gibi düşünmemiz gerektiğini fark ettik ama dışardan yatırım almak yerine kendimizin sübvanse etmesi gereken bir start-up. Zamanla büyüyeceğimize güvenerek yatırımımızı yaptık, ama sandığımızdan daha kısa sürede başarı elde ettik. 

Köpük rulodan diğer Actifoam ürünlerine geçişiniz nasıl oldu?
Birçok ürünü dizayn ekibimiz, sektörün ihtiyaçlarıyla bizim kabiliyetlerimizin örtüştüğü yerleri tespit ederek geliştirdi. Böylece, yoga bloklarından denge ve step tahtalarına kadar farklı ihtiyaçlar için ürünler çıkardık. Ailece yüzme sporuna merakımız sonucu, bir süre sonra yüzme grubunu da ürün yelpazemize ekledik.

Actifoam ürünlerinin alternatiflerine göre sunduğu farktan bahsedebilir misiniz?

Ürünlerimiz hem çok kaliteli hem de uygun fiyatlı. Örneğin, bugün yüzme okulundaki çocuğunuz için bir pullbuoy almak istediğinizde, ya bilinen bir markadan gerçekten yüksek fiyatlı bir ürün alacaksınız ya da aynı işi gördüğü iddia edilen ama kaldırıcılığı yeterli olmayan ucuz bir ürün seçeceksiniz. Biz ise üçüncü alternatifi sunuyoruz. Yüzme grubumuzla ilgili son kullanıcılardan ve hocalardan hep olumlu geri dönüşler alıyoruz. Hatta Almanya’daki müşterilerimizden biri Çin’den tedarik ettiği ürünler yerine bizimkilere geçtiğinde, olimpiyatlara hazırlanan sporculardan geri bildirim alma şansı yakaladık ve bu sayede ürünlerimizi daha da geliştirdik.

Diğer bir farkınız da kişiye özel ürünler yapabilmek; bu fikir nasıl şekillendi?

Pandemi döneminde, ‘Sevdiklerinize verilebilecek en iyi hediye sağlıklı bir yaşamdır,’ sloganıyla yola çıktık ve müşterilerimizin Actifoam ürünlerine isim yazdırmalarını mümkün kıldık. Bu fikir herkes tarafından çok sevildi; ürünlerin kişiselleşmesinin yanı sıra, havuzda veya spor salonunda karışmalarını da önlüyordu. Kısa zamanda ürünler kendi reklamlarını yaptılar ve birçok kişi kendisi, ailesi, arkadaşı için isim yazılı Actifoam ürünleri aldı. Şimdi artık birkaç farklı renk seçeneği sunan Actifoam’lara istenen logoyu da basabiliyoruz.

Az önce ihracattan da bahsettiniz, hangi ülkeler ile çalışıyorsunuz? 
Şu anda Almanya ve İngiltere’ye ihracat yapıyoruz. İhracatta amacımız sadece satış yapmak değil, satış yaptığımız ülkede doğru partnerlerle de çalışmak. Örneğin, olimpiyatlara hazırlanan sporculara ürününüzü deneten bir firmayla çalışmak gerçekten çok değerli. Satış baskısı olmayınca, sağlam ve emin adımlarla ilerleyebiliyoruz.

Yurt dışında fuarlara katılıyor musunuz?
Kurulduğumuz ilk yıldan beri, Münih’teki ISPO Spor Ürünleri Fuarına katılıyoruz. Fuara ihracat amacıyla gidiyoruz ama bir seferinde Türkiye’de çok yaygın olan bir spor ürünleri perakende mağaza zinciri ile tanıştık. Çin tedarik krizine denk gelen bir zamanda olduğumuz için Avrupa’da yerleşik üreticileri bünyelerine katma hedefleri olduğunu öğrendik. Biz de Türkiye’ye dönüşte kendilerini firmamıza davet ettik. Alışık oldukları üreticilerden çok farklı bir profille karşılaştıklarını, hatta okulda öğrendikleri ‘Yalın Üretim’i (lean manufacturing) ilk defa, hem de bir Türk firmasında gördükleri için çok gururlandıklarını söylediler. Bunda tabii sanayi alanında uzun yıllardır süregelen tecrübemizin de etkisi büyük.

Ürünlerinizi sadece sporcular mı kullanabilir?
 
Çok güzel bir soru. Ürünlerimiz yüzme, yoga, pilates yapanlar için olmazsa olmazken, birçok farklı spor alanında ya da fizyoterapinin toparlanma (recovery) sürecinde kullanılıyor. Diğer bir amacımız ürünlerimizin her evde yer alması, çünkü günümüzde hepimizin vücudu stres ve yetersiz hareketten kaynaklı gerginliğe ve zaman zaman bölgesel ağrılara maruz kalıyor. Maalesef hâlâ birçok insan foam roller’ı günde birkaç dakika kullanarak bile vücudunda büyük bir rahatlama yaratabileceğini bilmiyor. Hele günün büyük bir bölümünü bilgisayar başında geçiriyorsanız; bel ağrısı, sırt ağrısı gibi hepimizin mustarip olduğu sıkıntıları yaşıyorsanız, Actifoam gerçekten hayat kurtarıyor. Aslında örnekler sınırsız; örgü örerken boynu ağrıyan anneme bile iyi geldiğini söyleyebilirim.

Foam roller’ı aldıktan sonra kullanım yöntemlerini nereden öğrenebiliriz?
Web sitemizde (www.actifoamsports.com) ve Instagram hesabımızda (@actifoam) kullanım şekillerini paylaştık. Bu konuda deneyimli spor hocaları bizim için videolar çekti. Ayrıca internette de konu ile ilgili birçok video bulabilirsiniz. İnsanlar, sporu bilinçli yapmanın ve vücut esnekliğinin hayat kalitemize etkisinin farkına vardıkça, foam roller kullanımı da yaygınlaşıyor. Sporla iç içe olan bir sürü insan da aslında yeni yeni öğrenip foam roller kullanmaya başlıyor.

Levent Özgür 

“Sakatlıklar sayesinde önümde iki yeni kapı açıldı: İlk olarak koşuyu çeşitlendirerek, yanına yüzme ve bisikleti ekledim, bu da triatlon yarışlarına katılmama sağladı. İkincisi ve gerçekten önemlisi de bilinçli ve güvenli spor yapmayı öğrendim ki bu bir girişim fırsatına dönüşecek olan foam roller ile tanışmama vesile oldu.”

Boyun ağrılarımı geçirmek için foam roller’ı ya da kızımın yüzme hocasının tavsiye ettiği Actifoam’u nereden satın alabilirim?
E-ticaret sitelerinde bulmanız mümkün; Amazon, hepsiburada, Trendyol gibi. Tabii web sitemizden (www.actifoamsports.com) de alışveriş yapabilirsiniz. 

 
Bu arada, internet sitenizi incelediğimde üretiminizde sürdürülebilirliğe de önem verdiğinizi gördüm. Fakat son zamanların modası olan sürdürülebilirlik iddiasını bir plastik üreticisi olarak gerçekten sağlayabiliyor musunuz? 
İlk olarak, sürdürülebilirliğin bir pazarlama aracı değil, hepimizin gelecek nesillere bir borcu olduğunu düşünüyorum. Bu soruya Actifoam’dan önce Atermit olarak cevap vereceğim. Ürünlerimiz yapı sektöründe enerji verimliliği sağlarken, otomotiv sektöründe de aracı hafifleterek yakıt tasarrufu ve dolayısıyla yine enerji verimliği sağlıyor. Actifoam’a gelince, aynı amaç için kullanılanlar arasında %100 geri dönüştürülebilen tek ürün. Bunun yanı sıra her ürünün %30’u geri dönüştürülmüş malzeme kullanarak yapılıyor. Yani kullanım ömrünü tamamlamış farklı malzemeleri alıp Actifoam’a dönüştürüyoruz.

Son olarak, Actifoam olarak gelecek için projeleriniz neler?

Öncelikli planımız, ihracat pazarlarımızı genişletmek ve kalıcı hale getirmek. Bunun dışında birkaç gündemimiz daha var. Bir tanesi denizlerden toplanan balık ağı atıklarıyla bir ürün çıkarmak. Başka bir tanesi de ürün gamımızı tamamlamak için bazı ticari ürünleri de eklemek.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün