Özgürlük Bayramı

Tora´da açık olarak söz edilen ilk bayram olan ve Yahudilerin Mısır esaretinden kurtuluşunun kutlandığı Pesah Bayramı, bu yıl 5 Nisan Çarşamba akşamüstü başlıyor.

Toplum
5 Nisan 2023 Çarşamba

Bahar Bayramı, Hamursuz Bayramı ve Özgürlük Bayramı gibi farklı isimlerle de anılan Pesah, bu yıl 13 Nisan Perşembe günü sona eriyor. Pesah, aynı zamanda Yahudilerin bir millet olarak doğuşlarının yıldönümü.

İbrani takvimine göre Nisan ayının 15’inde kutlanan bayramda, ihtiyaçlı kişilerin de bayramı kutlayabilmesi için yardım etme geleneği var.

Diaspora Yahudilerinin ilk iki gecesinde, ailece Seder masası etrafında toplandığı Pesah, üç yıllık pandemi sonrası bu yıl coşkuyla kutlanacak.

Hahambaşı Rav Haleva Pesah Bayramı’nı kutladı

Çok Değerli Dindaşlarım,

Baharın müjdecisi ve özgürlüğümüzün bayramı Pesah’ı bu yıl ülkemizin güney bölgesindeki deprem ve ardından gelen sel felaketleri nedeniyle bir ölçüde buruk bir şekilde kutluyorsak da, her yıl olduğu gibi bizleri bugünlere kavuşturan Yüce Tanrı’mıza: “Baruh Şeeheyanu Vekiyemanu Veigianu Lazeman Aze” diyerek şükranlarımızı sunuyor, ailelerimiz ve yakınlarımızla birlikte olacağımız Seder sofrası etrafında atalarımızın Mısır’dan kurtuluşunu kendi üzerlerimizde de deneyimleyerek özgürlüğün bilincine ulaşıyoruz.                                

“Behol Dor Vador Hayav Adam Learot Et Atsmo Keilu u Yatsa Mimitsrayim. Bizlere armağan edildiğinden bu yana hiç değişmeden gelen Kutsal Tora’mızda Yüce Tanrı kendini; “Anohi Ad. Aşer Otseti Ethem Meerets Mitsrayim / Ben sizleri Mısır’dan çıkarmış olan Tanrıyım. şeklinde tanımlarken bir bakıma inancımızın eksenini Mısır’dan kurtuluşumuza, yani Pesah olgusuna bağlamış bulunmaktadır. Bu noktadan hareket ettiğimizde inancımızın ve toplumsal kültürümüzün sürekliliğini sağlamak, bu kültürün evlatlarımıza gereğince ve doğru bir biçimde aktarılmasına bağlı olmaktadır ki, Pesah Sederi bence buna en uygun ortamı teşkil etmektedir. Agadadaki Veigadta Levinha/Evlatlarına Anlatacaksın ibaresi ancak bu şekilde yaşama geçirilmiş olabilecektir.                                                

Değerli Kardeşlerim,    

Hemen her mesajımda tekrar ettiğim gibi sayıca azalan ve giderek yaşlanan bir toplum oluşumuz; sosyal ilişkilerimizde ortaklaşmamızı, birlik ve beraberlik içinde olmamızı,  gönüllü olarak çalıştıklarına bizzat tanık olduğum toplum başkanlarımız ve yönetim kademelerimizde görev alan kardeşlerimizi hemen her alanda desteklememizi gerekli kılmaktadır. Bu konuda azami özen ve gayretlerinizi özellikle rica ediyorum.Bu duygu ve düşüncelerle; geçmişe saygı, geleceğe umut ve güveni simgeleyen Pesah olgusunu mutlu bir bayram olarak değerlendirdiğimiz bugünlerde, sizlerin sevdikleriniz ve sevenlerinizle birlikte sağlık, esenlik, sevinç ve neşe içinde nice bayramlara erişmenizi diliyor, bu vesileyle her birinizi Kutsal Tora’mızın dualarıyla bereketlendiriyorum.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün