İsrail´de yüz binlerce kişinin katıldığı protestolar 13. haftasında

İsrail´de yüz binlerce protestocu cumartesi gecesi, yargı düzenlemesindeki erteleme kararına ve müzakerelerin devam etmesine rağmen, 150´den fazla noktada sokaklara çıktı.

Dünya
5 Nisan 2023 Çarşamba

Cumartesi gecesi Tel Aviv'deki ana protestoya yaklaşık 175 bin kişinin katıldığı bildirildi.

Protesto organizatörleri, cumartesi gecesi göstericilere karşı o akşam uygulanan şiddeti görüşmek üzere acil bir toplantı yapmak üzere polis komiserine başvurdu. 

İsrail merkezli Walla haber sitesinin haberine göre, polisin Tel Aviv'deki protestocuların yanında sağır edici derecede yüksek bir ses çıkaran ‘tzeakot’ (‘çığlıklar’) adlı cihazları kullandığı görüldü.

Ynet'in haberine göre polis, şehirdeki gösteriye silah ve biber gazı ile gelen 19 yaşındaki üç genci tutuklayıp sorgulamak üzere götürdüler. Polise göre, cumartesi gecesi protestoları sırasında Tel Aviv'de toplam 19 kişi tutuklandı.

Tel Aviv'deki gösteriye Başbakanlık eski Genel Müdürü Başkanı Yoav Horowitz de katıldı.
İsrail'de Diktatörlüğe Karşı Direniş Şemsiye Hareketi'nin yaptığı yazılı açıklamaya göre saat 22.00'ye kadar ülke genelindeki çeşitli protestolara yaklaşık 450 bin kişi katıldı.

Müzakerelere arabuluculuk yapan Devlet Başkanı Isaac Herzog, cuma günü yaptığı açıklamada, kapsamlı bir anlaşmaya varmak için elinden gelen her şeyi yaptığını ve ilerleme konusunda olumlu olduğunu dile getirdi. Herzog, "Son birkaç gün içinde ekibim ve ben; koalisyon ve muhalefet temsilcileriyle bir dizi toplantı yaptık. Görüşmeler iyi bir mizaçta geçti ve anlaşmaya varmak için görüşmelerin sürecini, örgütlenme modelini ve karar alma şeklini konuştuk" dedi. 

Herzog cuma günü ilgili taraflar arasındaki şüphe, husumet ve güvensizliğin farkında olduğunu ancak herkesi müzakerelere açık olmaya çağırdı. Herzog, "Derin bir nefes almamız, gerçeklerle yüzleşmemiz ve müzakere sürecine gerçek bir şans vermemiz önemli" dedi.

Herzog, görüşmelerin gidişatını olumlu tasvir ederken; cumartesi gecesi koalisyon üst düzey yetkilileri, Devlet Başkanlığı Konutunda ulusal bir anlaşmaya varma olasılığı konusunda karamsar olduklarını belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün