´´Agada´da Yanlış(!) Yazıyor´´

Onur ERGALİMİDİ Manevi düşünce
5 Nisan 2023 Çarşamba

Pesah bayramı, esaretten özgürlüğe kavuştuğumuz bir bayramdır. Bunun yanı sıra, T-nrısal planın, bütün planların üstünde olduğunun da kanıtıdır. Mısır'a bir hiç olarak gelen Yosef, vezir makamına kadar yükselmiştir. Dibi görmüş biri, Tanrısal plan sayesinde, ülkeyi yönetir hale gelmiştir. Daha sonra durumlar tekrar değişir ve kişisel olarak benim benzetmemle, günümüze çok yakın olan "gelir vergisi olayı" Mısır'da da yaşanır. Yahudiler, Ramses gibi şehirler inşa edilmek üzere köle yapılırlar ve zor şartlar altında çalışmak zorunda bırakılırlar. 

Pesah sederinde 4 çocuk vardır klişesini bilirsiniz. Geçmiş senelerde bir rabiden öğrendiğim kadarıyla Agada'da yanlış(!) yazıyor, aslında 5 tip çocuk vardır. İlk olarak, neyin ne olduğunun farkında olan ve uygulayan, iyi çocuk var. Sofradaki ikinci çocuk kuralları biliyor fakat saflığından uygulamak aklına gelmiyor. Bir diğer çocuk sofrada bulunuyor fakat kurallardan iyimser bir şekilde bir haber çünkü ne soracağını bilmiyor. Dördüncü çocuk, maalesef henüz gelişim aşamasında. Her ne kadar kuralları bilemiyorsak da veya uygulayamıyorsak da saygı duymamız gerekiyor.

Saydığım bu 4 çocuğun hepsi, kötü çocuk bile, yeterince kötü değil çünkü hepsi sofradaki yerini almış bir şekilde beklemektedir. Elinden gelenin en iyisini yapmaktadırlar ve gelişime açıklar. 5. çocuk ise sofrada bile değil, bu değerlerden haberi yok ve maalesef umurunda bile değil. Kaybolmuş çocuk.

Bizler hangi çocuğuz? Aslında zaman zaman hepsiyiz, bu yüzden bizlerin lakabı "açık büfe çocuk".  Açık büfe çocuk olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya ve bu değerlere layık olmaya çalışıyoruz. 

Tarihin her anı bize bir konuda ışık tutuyor. Ne dipler dip, ne tepeler tepe. Biz çaresiz insanlarız ve her zaman T-nrı'nın merhametine ve yardımına ihtiyacımız var. Nasıl ki açık büfe bir lokantaya gittiğimizde tabağımızda kaçak katlar inşa ediyorsak, Yahudi Hayatı açık büfesinde de elimizden geldiğinde bu değerleri benimsemeli ve bünyemize katmalıyız. 

Şimdi de bir size hazırladığımız bir açık büfe Yahudi değerleri videosunu izleyelim!

Hag Pesah Kaşer veSameah! 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün