Trump:´´ABD Yahudileri İsrail´e sadakatsiz´´ Biden:´´İsrail ABD Yahudilerine sadakatsiz´´

Donald Trump son zamanlarda yaptığı açıklamalarda Amerikan Yahudilerinin İsrail´e karşı sadakatsiz olduğunu belirtirken, ABD Başkanı Biden ise tam tersine İsrail´in ABD Yahudilerine sadakatsizlik yaptığını ifade etti.

Dünya
4 Nisan 2023 Salı

ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail için yaptığı yardımlara rağmen kendisini desteklemediği için Amerikan Yahudilerini İsrail'e karşı sadakatsizlikle suçlamıştı.

Trump 2022’nin sonlarında, ‘‘Yahudi liderler İsrail için en iyi ABD Başkanı olduğumu ne kadar çabuk unuttular. Kendilerinden utanmalılar. En büyük dostlarına ve müttefiklerine olan bu sadakat eksikliği, çok sayıdaki kişinin İsrail'e destek vermeyi bırakmasının nedenidir’’ demişti.

Trump'ın İsrail için yaptığı yardımlar arasında, ABD Başkanlığı zamanında, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımak, ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımak, İsrail'in Golan Tepesi üzerindeki egemenliğini tanımak ve İbrahim Anlaşmalarında aracı olmak yer alıyor.

ABD Başkanı Joe Biden ise geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte Trump’ın tam tersine İsrail'i Amerikan Yahudilerine karşı sadakatsizlikle suçladı.

Biden’a İsrail'deki yargı reformu konusunda ne kadar endişeli olduğu sorulduğunda, "İsrail'in birçok güçlü destekçisi gibi ben de çok endişeliyim. Bu yolda devam edemezler. Bunu açıkça belirttim. Umarım Başbakan Netanyahu iyi bir uzlaşma sağlayacak şekilde hareket edecektir’’ dedi.

Biden, Amerika'nın İsrail'in iç politikalarına karışmaması veya müdahale etmemesi gerektiğini söyleyenlere karşı ise, "İsrail’e müdahale etmiyoruz. Konumumu biliyorlar. Amerika'nın konumunu biliyorlar. Amerikan Yahudilerinin konumunu biliyorlar. İsrail, Amerikan Yahudilerinin yargı reformuna karşı tutumunu biliyor. Eğer İsrail hükümeti reformu Amerika Yahudi cemaatinin isteklerine karşı sürdürmeye devam edecekse, bu İsrail'in Diasporaya olan sadakatsizliğidir’’ ifadelerini kullandı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün