Şabat Agadol-Büyük Şabat: 1 Nisan Cumartesi

Nazlı DOENYAS Kavram
29 Mart 2023 Çarşamba

 

Yahudiler Mısır’da esir olarak yaşadıkları halde, o yıl bir Şabat günü olan 10 Nisan’da Tanrı’nın Emri’ne itaat ederek evlerine birer kuzu alırlar ve 14 Nisan öğleden sonra bunları Pesah korbanı olarak kesmek ve kanını kapı pervazlarına ve kirişlerine sürmek üzere dört gün boyunca evlerinde bağlı tutarlar (Şemot 12:3-7).

Mısırlılar, Yahudi komşularına bu kuzuları neden alıp bağladıklarını sorduklarında; bu kuzuları 14 Nisan’da Tanrı adına Pesah korbanı olarak kesecekleri cevabını alırlar. Mısırlılar, kuzuya tapmalarına, bu kuzuların korban edileceğini bilmelerine ve çok hiddetlenmelerine rağmen, bir mucize eseri Yahudilere hiçbir şey yapamazlar. Şabat Agadol’de, bu mucize anılır.

Aynı zamanda bu Şabat’ta Peygamberler Kitabı’ndan okunan aftaranın son pasuğunda da Maşiah’ın geleceği ‘büyük gün’den bahsedilir: “İşte Ben [Tanrı] büyük ve dehşet verici günün gelişinden önce size Eliyau Anavi'yi göndereceğim." (Malahi 3:23).

Buna ek olarak, Pesah’tan önceki bu Şabat günü, Rabiler, cemaate Pesah Bayramı ile ilgili detaylı bilgiler verdiklerinden dolayı da bu Şabat; Şabat Agadol adıyla anılır.

ÖNEMLİ HATIRLATMA:

Omer Saymaya 6 Nisan Perşembe akşamı başlıyoruz

Pesah'ın ikinci gecesinden başlayarak 49 gece boyunca gün gün Omer’i saymak, direkt olarak Tora'dan gelen mitsvalardandır. Şavuot'ta Tora'nın verilişine kadar devam eden bu 49 gün, kişinin her gün karakterinin, kişiliğinin farklı yönlerini geliştirdiği, ruhunu adım adım arındırdığı, kendini ilerlettiği ve bunun sonucunda en saf haline ulaşarak özü ile, içindeki Tanrısal kıvılcım ile bağlantıda olarak Tora’ya kavuştuğu süreci belirtir.

Bu yıl Omer sayımına 6 Nisan Perşembe akşamı başlıyor ve Şavuot’a kadar her gece saymaya devam ediyoruz.

Omer Sayımının gün gün Tanrı ile, başkaları ile, kendimiz ile ilişkimize katabilecekleri, bize farklı bakış açıları kazandırabilecek ruhsal alıştırmalar, R.Simon Jacobson’ın ‘Omer Saymanın Manevi Kılavuzu’ ile her gün www.salom.com.tr’den takip edilebilir.

Nasıl Sayılır: Omer sayma kuralları ve duaları, yazdırılabilir gün gün Omer Sayım Çizelgesi: http://www.sevivon.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=53&Itemid=113

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün