Euroleague´de play-off için son viraj

Türk Hava Yolları Euroleague´de normal sezonun tamamlanmasına artık çok az bir süre kaldı. Geçtiğimiz hafta oynanan maçlarla dört takımın play-off´u garantilediği ligde, kalan maçlar sonunda hangi dört takım daha adını play-off´a yazdıracak diye merakla bekliyoruz.

Derya CERASİ Spor
29 Mart 2023 Çarşamba

Play-off’u Garantileyen Takımlar

Şu anda ligde ilk dört sırada yer alan Olympiakos, Real Madrid, Barcelona ve Monaco play-off’a adını yazdırmayı başardı. Yunan ekibi Olympiakos son maçında Partizan’a mağlup olsa da ligin en formda takımı olarak görünüyor; ligde lider durumda bulunmaları da bunu gösteriyor. İspanyol ekiplerinden Real Madrid, evvelki hafta erteleme maçında Anadolu Efes deplasmanında mağlup olsa da son on maçında sekiz galibiyet aldı. Diğer İspanyol takımı Barcelona da son dönemde formunu yükselterek son dokuz maçında yedi kez kazandı. Onlar da diğer Türk takımı Fenerbahçe Beko karşısında mağlup olmuşlardı. Son olarak Monaco ise Mike James krizi yaşayıp kendisini kadro dışı bıraksa da son beş maçını kazandı ve kendisini play-off’a attı.

Türk Takımlarının Durumu

Fenerbahçe Beko şu anda sıralamada beşinci durumda bulunuyor. İlk dörde girerek ev sahibi avantajı kazanma olasılığı olsa da daha alt sıralara inme ihtimali de mevcut. Kendisinden alt sıradaki iki takım Maccabi ve Partizan takımları bir galibiyet gerideler ancak bu takımlara karşı ikili averaj Fenerbahçe Beko’nun lehine. Tyler Dorsey takıma katılmışken O’nun sisteme adapte olması ve Scottie Wilbekin ile Dyshawn Pierre’in sakatlıkları formu biraz bozdu. Sakatlıktan yeni çıkan Nemanja Bjelica da henüz katkı veremiyor, hem de özellikle savunmada eksiye düşürüyor. Deplasmanda başa baş giden ancak son saniyelerde kaybedilen Maccabi ve Valencia maçlarından galibiyet çıksaydı tablo çok daha iyi olacaktı. Fikstüre bakıldığı zaman da Sarı-Lacivertliler’in önünde kritik bir deplasman turu var. Önce Real Madrid sonra Baskonia deplasmanlarından birinden galibiyet çıkarılması gerekiyor. Sonra da evde Anadolu Efes misafir edilecek ve son maç Kızılyıldız deplasmanında olacak. Fenerbahçe Beko’nun ev sahibi avantajını alamayacağını ancak play-off’a rahat bir sıralamada katılacağını düşünüyorum.

Diğer temsilcimiz Anadolu Efes ise şu anda play-off yarışının dışında kalmış görünüyor. Son iki sezonun şampiyonu Lacivert-Beyazlılar son maçta deplasmanda hiçbir iddiası olmayan Alba Berlin’e kaybedince şansları iyice azaldı. Bu maçtan sonra Koç Ergin Ataman da “Biz herhalde play-off dışında kaldık. Katılacak takımlara başarılar dilerim” şeklinde açıklama yaptı. Erteleme maçında Real Madrid’i kendi seyircisi önünde devirse de sonraki iki maçta önce evde Partizan sonra deplasmanda Alba Berlin maçları kaybedilince umutlar azaldı. Sezon içerisinde evde kaybedilen Maccabi ve Bayern Münich ile deplasmanda Kızılyıldız gibi beklenmedik mağlubiyetler galibiyet sayısının bu seviyede kalmasının nedeni oldu. Shane Larkin ve Vasilije Micic gibi kadronun en önemli oyuncularının yaşadıkları sakatlıklar nedeniyle Larkin-Micic-Clyburn üçlüsünün bir arada fazla oynayamaması, sonradan takıma katılan Chris Singleton'ın inişli çıkışlı form grafiği, play-off resminin dışında bırakabilir Anadolu Efes’i. Şu anda 14 galibiyete sahip Ataman’ın öğrencilerinin kalan dört maçta dört galibiyet alması gerekiyor. Yakın galibiyet sayısına sahip play-off tablosu içerisindeki Baskonia, Maccabi ve Partizan’a karşı Efes ikili averajı da vermiş durumda. Buna göre play-off’a kalabilmek için bu rakiplerden en azından birinden bir galibiyet daha fazla alması gerekiyor. En yakın rakip olan 15 galibiyetteki Baskonia; kendi evinde Alba Berlin, Fenerbahçe Beko ve Asvel’i ağırladıktan sonra Olympiakos deplasmanında sezonu tamamlayacak. Fikstürün Baskonia için çok zor olduğunu söyleyemeyiz ve tabi ki ciddi bir avantajları var. Ben Anadolu Efes’in play-off dışında kalacağını düşünüyorum.

Play-off Zamanı Geliyor

Basketbol kalitesinin ve heyecanın daha da arttığı play-off zamanı geliyor. 25 Nisan’da başlayacak play-off’larda Final-Four’a katılacak dört takım belli olacak. Rus takımlarının, tabi özellikle CSKA Moskova gibi bir devin, organizasyona katılamaması nedeniyle play-off’larda farklı takımlar görebiliyoruz. Takımlar bu sezon daha başa baş bir performans sergiledi ve play-off için de yarış son haftaya kadar devam edecek gibi görünüyor. Bu sezon Euroleague’de nasıl farklı hikayeler yazılacak bakalım?

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün