İsrail´de yargı reformuna karşı ´Direniş Günü´ başladı

İsrail´de muhalefetin ilan ettiği ´Direniş Günü´nün perşembe sabahı başlamasıyla ülke genelinde yollar protestocular tarafında bloke edildi. Başbakan Netanyahu´nun İtalya gezisi için Ben Gurion Havaalanına girişi engellendi.

Dünya
9 Mart 2023 Perşembe

Eylemler, okullardan başlayıp ardından ülke genelindeki merkezi buluşma noktalarında birleşen ebeveynler ve çocuklar tarafından düzenlenen yürüyüşlerle başladı.

Protestocular, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun üç günlük resmi İtalya ziyaretini zorlaştırmak amacıyla Ben Gurion Havaalanı çevresinde yolları kapattı. Polis, özellikle Tel Aviv'de birçok ana yol ve kavşağın engellendiğini belirtti. Tel Aviv ve Ra'anana'da halka rahatsızlık verdiği gerekçesiyle çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Yetkililer, kasıtlı olarak trafik sorunlarına neden olan sürücülere 140 dolar para cezası verileceğini ve yollarda bırakılan arabalara el koyulacağını belirtti.

Meclis Başkanı Amir Ohana'nın Tel Aviv'deki evi de dahil olmak üzere birçok milletvekilinin evlerinin önünde eylemler düzenleniyor. Hayfa limanındaki deniz trafiği engelleniyor.

İsrail Polis Teşkilatı Başkanı Kobi Shabtai, polisin protesto hakkını güvence altına alacağını, ancak ayaklanma, mülke ve devlet sembollerine zarar verme durumlarında protestoculara tolerans göstermeyeceklerini belirtti.

İsrailli LGBTQ Örgütü Hoshe'den aktivistler eylemlere katıldı.

Perşembe öğleden sonra Tel Aviv'deki Ayalon Otoyolu, polis ve protestocular arasında büyük çatışmalar yaşanmadan yeniden açıldı. 15 kişi tutuklandı. Polis tazyikli su kullanmadı.


Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün