İsrail´de askeri yedek pilotlar yargı reformu protestosuna katıldı

İsrail´de askeri istihbarat birimindeki yedek pilotlar, hükümetin yargı düzenlemesini hayata geçirmesi durumunda güvenlik teşkilatında hizmet etmeyi reddedeceklerini duyurdu.

Dünya
9 Mart 2023 Perşembe

400 yedek pilot, İç Güvenlik Teşkilatı (Şin-Bet) Başkanı Ronen Bar, Dış İstihbarat Teşkilatı (Mossad) Başkanı David Barnea ve Genelkurmay Başkanı Herzl Halevi'ye, hükümet tarafından hazırlanan yargı reformu yasalaşırsa, çoğu yedek pilotun uçmayacağını ve rapor vermeyi bırakacağını belirten bir mektup gönderdi.

Mektupta, "İsrail'deki asker ve sivillerin, bir anayasal kriz durumunda Yüksek Mahkemenin ve başsavcının direktifleri doğrultusunda hareket edeceği ve İsrail'in hukukun üstünlüğüne bağlı bir demokrasi olmasını sağlayacağı" ifade edildi.

Mektupta ayrıca, "İsrail hükümetinin izlediği yola endişeyle bakıyoruz ve bir hükümet darbesi yapılmasından korkuyoruz" ifadelerine yer verildi.

Başkan Halevi pilotlarla çarşamba günü toplantı yaptı. Halevi toplantıda, yedek güçlerin IDF için ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Halevi, yedek güçlerin rapor vermeme yönündeki devam eden tehditlerinin ordunun karşı karşıya olduğu dış tehditlerle mücadele etmesine verdiği zarar konusunda uyarıda bulundu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün