500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinden Seçkiler: Ketuba-Düğün Sözleşmesi

Nisya İŞMAN ALLOVİ Toplum
1 Mart 2023 Çarşamba

Ketuba, evlilik sözleşmesidir. Geleneksel Yahudi evliliğinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilir ve damadın gelinle ilgili haklarını ve sorumluluklarını ana hatlarıyla belirtir. Dini ilkelere ve kadının haklarını korumak hem de ölüm ve boşanma durumunda erkeğin karısına olan mali sorumluluklarını kayıt altına alır. Ketubanın üzerinde evlilik tarihi, gelin ve damadın isimleri yer almakta.

Görselde bulunan ketuba 23 Sivan 5681 / 1921 yılına aittir. Sağ köşede bulunan damgada İzmir Hahambaşısının mührü bulunmakta.

Kırmızı rengin hakim olduğu belgenin en tepesinde taç figürü ise Tevrat elbisesinin üzerinde yer alan ve Tanrı’nın krallığını sembolize eden keteri andırmakta.

Ketubanın üst kısmında Davud yıldızının ortasında bu evrakın bir anlaşma hükmü olduğunu gösteren iki el görmekteyiz. Shir ha-Shirim’den alınmış eşinin mutluluğu için ona güzel şarkılar söyleyeceğim gibi metinler belgenin çeşitli yerlerinde görülmekte.

Ketuba; Yitsak Varon oğlu Nisin Varon ve Hayim Danon kızı Viktorya Vida Tamar’ın düğününe ait bir belgedir. Yazı dili Raşi’dir ve üzerinde farklı pasuklara ait cümleler bulunmakta. Jak Papo tarafında müze arşivine kazandırılmıştır.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün