Duygusal ve insancıl film

Colm Bairéad´in ´SESSİZ KIZ´ıyla İrlanda ilk kez Oscar´a aday oluyor.

Viktor APALAÇİ Sanat
1 Mart 2023 Çarşamba

Colm Bairéad ilk filmini yapan bir yönetmenden beklenmedik bir beceriyle, yüreklere hitap eden samimi, gerçekçi, içten, inandırıcı bir öykü anlatıyor. Film incelikli, duygu yüklü, hümanist senaryosuyla, dokuz yaşındaki sevgisiz büyümüş, ezik bir kızın hayatında yaşadığı büyülü bir tecrübeyi izleyicisine ustalıkla geçiriyor. Bir çocuğun kendisini güvende hissetmesi için şefkate ihtiyacı olduğunu vurgulayan ‘Sessiz Kız’ İrlanda’da seyirci rekoru kırmış bir film.

‘AN CAİLİN CİUİN’

Yön ve Sen: Colm Bairéad

Gör: Kate McCullough

Müz: Stephen Rennnicks

Kur: John Murphy

Oyn: Carrie Crowley - Andrew Benneth - Catherine Clinch - Michael Patric - Kate Nic Choanaigh

Kariyerinin ilk uzun metrajlı filmini yapan genç İrlandalı yönetmen Colm Bairéad ‘Sessiz Kız / An Cailin Ciuin / The Quiet Girl’ ile ülkesinin ilk kez Oscar adayı olmasını sağladı. Prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan film, En İyi Film dalında Kristal Ayı Ödülü’nü kazandı. Jürinin gerekçesi “Çocukluk, kader, ebeveynlik ve aile kurmaya dair ayrıntılarla dolu incelikli bir hikâye. Çok güçlü anlatım, çarpıcı bir sinematografi ile birleşiyor. Ses ve görüntüler eşsiz bir atmosfer yaratıyor” oldu.

1982’de Dublin’de doğan yönetmen, senaryo yazarı, kurgucu, belgesel sanatçısı Colm Bairéad Sessiz Kız’ ile, 12 Mart’ta 95. Akademi Ödülleri için Uluslararası En İyi Film dalında Oscar için yarışacak. Akademi 2020 yılında ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ ödülünün adını ‘Uluslararası En İyi Film’ olarak değiştirdi. Sessiz Kız’ diğer iki aday Jerzy Skolimowsky’nin ‘E O’sundan ve Edward Berger’in ‘Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok / İm Westen Nichts Neues’inden daha kaliteli bir film. Ancak Lucas Dhont’un ‘Yakın / Close’unun yanında ödül için şansı yok. Beşinci aday Santiago Mitre’nin Argentina, 1985’ini izlemediğim için kıyaslama yapamıyorum.

İrlanda kırsalından pastoral öykü

Sessiz Kız’ Türkiye prömiyerini 59. Antalya Film Festivali’nde yapmıştı. Filmin vizyon tarihi 10 Mart. İrlanda’nın ‘en çok seyirci tarafından izlenen filmi’ sıfatına sahip ‘Sessiz Kız’, Claire Keegan’ın 2010 tarihli ‘Foster’ adlı kısa romanından sinemaya Colm Bairéad tarafından uyarlandı. Keegan yüksek tahsilini ABD’de yapan, ödüllü kısa filmleriyle tanınan 55 yaşında bir İrlandalı yazar. Bairéad’ın incelikli, duygu yüklü, hümanist senaryosu dokuz yaşındaki masum, müdafaasız, ezik bir kızın hayatında yaşadığı tecrübeyi izleyiciye ustalıkla geçirmede başarılı.

1981’de geçen konusuyla film, yaz için işlevsiz anneden ‘annesinin ailesi’ ile yaşaması için gönderilen Cait (Cathrine Clinch) adlı genç bir kızın hikâyesini anlatıyor. Sessiz, sevgisiz, ihmal edilmiş Cait, hiç tanışmadığı yaşlı çift Sean (Andrew Beneth) ve Eibhlin Cinnsealach (Carrie Crowley) gözetiminde yeni bir yaşam tarzı keşfeder, ancak sevginin hüküm sürdüğü bu evde Cait bir sırrı keşfeder. İrlanda kırsalında yoksul ve ihmalkâr ebeveynleriyle yaşayan birçok kardeşten biri olan dokuz yaşındaki Cait’in annesi yeniden hamile kalınca, yaz sezonu için uzak kuzenleri Cinnsealach’ların yanına gönderilmesine karar verilir. Eibhlin genç kıza sevgisini gösterir, ev ve çiftlik işlerini nasıl yapacağını öğretir. Bahçedeki kuyunun suyunun iyileştirici güçlere sahip olduğunu, ancak kuyunun derin olduğunu söyler ve su alırken dikkatli olması konusunda uyarıda bulunur.

Ailesinin eşyasız gönderdiği Cait kendisine ayrılan odadaki gardıropta kalan erkek kıyafetleriyle giydirilir. Daha sonra kendisine yeni kız giysileri alınır. İçine kapanık, mesafeli biri olan Sean başlangıçta misafirine karşı soğuk davranır. Sonraları çiftlik işlerine yardımcı olan Cait ile bağ kurmak için çaba sarf eder, ikilinin arasında zamanla bir bağ oluşur. Üçlünün katıldığı bir cenaze töreninde Cait ile yalnız kalan geveze ve boşboğaz bir kadın, Cinnsealach ailesinin kuyuda boğulan küçük oğulları olduğunu söyler. Yaz biterken, okuluna dönebilmesi için Cinnsealach’lar Cait’i evine götürür. Yeni doğum yapan annesi (Kate Nic Choanaigh) kızına karşı kayıtsızlığını sürdürürken, kaba bir insan olan baba (Michael Patric) kızını azarlar. Film izleyicinin gözyaşlarını harekete geçiren duygusal bir final bölümüyle noktalanır.

‘Sessiz Kız’ 10 Mart’ta vizyonda Sorunlu, hastalıklı annesi, kumarbaz ve yoksul babası, içine kapanık Cait’i yazı geçirmesi için koruyucu ailesinin yanına göndermiştir. Cait alışık olmadığı ilgi sayesinde serpilirken, hayatını daha önce deneyimlemediği bir şekilde yaşamaya başlar. Bu huzurlu evde, hiç beklemediği bir sır keşfedecektir. Film fakir ve sevgisiz bir ailede, bakamadığı çocuklar varken yine hamile kalan bir biyolojik anne, baltaya sap olamamış, sorumluluk duygusundan yoksun bir babanın küçük kızı olan Cait’e odaklanıyor. Misafir olarak gittiği, ilk kez karşılaştığı, ancak insanca muamele gördüğü, gerçek aşkla ve şefkatle tanıştığı bir ailenin yanında, mutsuz bir çocuk olan Cait, hayatında ilk kez sevgiyi keşfeder. İlk kez sevildiğini hisseder, kendisine kucak açan sevgi dolu bir ailenin yanında hayatının en mutlu günlerini yaşayan Cait, yaz bitince onları terk edip evine dönmek zorunda olduğunu bilir.

Ailesi tarafından ihmal edilen, kardeşleri tarafından görmezden gelinen, sınıf arkadaşları tarafından dışlanan, hayatı huzursuzluklarla dolu Cait, yeni evinde sevgiyi, şefkati, huzuru hayatında ilk kez tadar. Yönetmen Colm Bairéad yalın, basit ama etkileyici sinema diliyle, bir çocuğun kendisini güvende hissetmek için sadece şefkate ihtiyaç duyduğunu izleyiciye hissettiriyor. Sinemada ilk tecrübesini yaşayan çocuk oyuncu Catherine Clinch’den verim alma becerisini de gösteriyor. Birbirine derin bir aşkla bağlı Cinnsealach ailesinin iki bireyini canlandıran, deneyimli İrlandalı oyuncular, Carrie Crowley ile Andrew Benneth, Cait’in sorumsuz biyolojik anne-babasında Kate Nic Chonaoigh ile Michael Patric uyumlu oyuncu kadrosunun başarısına ortak oluyorlar.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün