Turizm Bakanlığı: “Ester parşömeni, Hahambaşılık tarafından muhafaza ediliyor”

Arama kurtarma çalışmalarına katılmak için Türkiye´ye gelen İsrailli ekibin, hasar gören Antakya Sinagogu´ndaki tarihi Ester parşömenini İsrail´e götürmesiyle ilgili Türk Yahudi Toplumu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı´ndan açıklama geldi.

Toplum
22 Şubat 2023 Çarşamba

10 ilde ağır hasara neden depremler sonrasında arama kurtarma çalışmalarına katılan İsrailli ekip ZAKA, depremde zarar gören Antakya Sinagogu’nda saklanan iki asırlık Ester parşömenlerini ülkesine götürmüştü. İsrailli bağımsız bir arama kurtarma sivil toplum kuruluşu olan ZAKA’nın komutanı Binbaşı Haim Otmazgin, parşömeni yaşlı bir bireyin kendisine verdiğini söyleyip, "Yıllardır ZAKA gönüllüsüyüm, bu hayatımın en duygulandırıcı anlarından biriydi. Depremle neredeyse yerle yeksan olduktan sonra bile böylesine önemli bir tarihi belgeyi kurtarmaktan ve Antakya'daki Yahudi cemaatinin mirasının bozulmadan kalmasını sağlamaktan gerçekten onur duyuyorum" dedi.

Türk Yahudi Toplumu ise konuyla ilgili olarak, “İlgili Ester parşömeni İsrail'den -ZAKA'dan teslim alınıp Hahambaşılığımızda muhafaza altındadır. Antakya Sinagogumuzun tadili sonrası yuvasına dönecektir’’ açıklamasına yer verdi.

 

Olayın özellikle sosyal medya da tepkiyle karşılanması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da bir açıklama geldi. Bakanlık, eserin Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza edildiğini belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ülke sınırları içinde asırlardır var olmuş her türlü inanca ve kültüre ait eserlerin, itinalı şekilde bu topraklarda korunmaya devam edeceği vurgulandı.

Bakanlık ayrıca en kısa zamanda eserin kendi mekanına kavuşması için diğer tüm hasar görmüş eserlerle birlikte Antakya Sinagogu'nu da restore ederek Antakyalı vatandaşların ibadetine yeniden açacaklarını belirtti.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün