Zelensky: ´´İran, Ukrayna ve İsrail´in ortak düşmanı´´

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, perşembe günü Kiev´e yaptığı ilk resmi ziyarette Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile bir araya geldi.

Dünya
17 Şubat 2023 Cuma

İkili, Rus işgali ve İran'ın karşılıklı tehditleri arasında İsrail'in Ukrayna'ya verdiği desteği ele aldı. Zelensky görüşmede Cohen'e İran'ın “ortak düşman” olduğunu belirtti.

Cohen görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, İran'ın kötü yüzü Ukrayna'da ortaya çıkıyor. İsrail Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekliyor. İsrail, Ukrayna halkıyla sağlam bir dayanışma içindedir ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını sürdürmektedir" dedi. 

Cohen ayrıca, İsrail’in yaklaşan Birleşmiş Milletler toplantısında Zelensky'nin barış planını destekleyeceğini de sözlerine ekledi. 

Zelensky görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in Ortadoğu'da her zaman önemli ortağı olduğunu açıkladı.

Zelensky, "İsrail tarafından yapılan yardımlar için minnettarım. Cohen ile Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden yapılanmasını tartıştık. Ukrayna, İsrail'in mayın temizleme teknolojisini kullanabilir” dedi.

Zelensky, Cohen'in ziyaretinin ikili iş birliğinin derinleşmesine katkı sağlamasını umduğunu da sözlerine ekledi.

Cohen Zelensky’ye, sağlık ve sivil altyapı için 200 milyon dolarlık kredi garantisi ve olası saldırılar için erken uyarı sistemi geliştirme taahhüdü teklif etti. Sistemin 3-6 ay içinde Ukrayna'ya ulaşması bekleniyor.

Zelensky ayrıca Cohen'den 15 bin Ukraynalının çalışma izinleriyle İsrail'e girmesine izin vermesini istedi.

Cohen, İsrail'in 3-4 ay içinde yeniden yapılanma ve su projeleri de dahil olmak üzere somut önlemlerin bir listesini sunacağını belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün