Geriye ne kaldı?

Nur Şaul BARAKAS Ekonomi
15 Şubat 2023 Çarşamba

Türkiye çok zor bir haftayı geri bıraktı. Tarifsiz acılar, on binlerce kayıp, umutlu bekleyişlerin son bulması derken her bir ses, her bir ışık yüreğimize acaba kurtulabilecek mi? Ümidini geri getirdi.

Geçtiğimiz haftadan itibaren sosyal medyada paylaşılan yardım çağrıları, fotoğraflar, yapılan çalışmalar ve bu yardımlara verilen destekler insanlığın zor zamanlarda tek yürek olabileceğini anımsattı. 

Yaşanan doğal afet sebebiyle hem arama kurtarma ekipleri hem de gönüllüler birlik olup ekip çalışmasını ortaya koymaya devam ediyor. Herkes bu seferberliğe ortak oldu az ya da çok demeden elinde ne varsa paylaştır. Yollara düşenler, bir el uzatabilmek adına çabalamaya devam ediyorlar. Okullar ve toplanma alanları koliler ile dolup taştı. Tırlar güç hava şartlarına rağmen yollarda kuyruklar oluşturdu.

Bildiğimiz üzere yurtdışından birçok ülkeden destek yağdı. En büyük ve hızlı desteklerden biri de İsrail’den geldi. Arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra kurulan hastane sayesinde enkazdan çıkarılan birçok depremzedeyi iyileştirmek için canla başla çalışan bir ekip var.

Sağlık sektöründeki sadece teknolojik değil aynı zamanda deneyim sayesinde verilen hizmet verilen hasta sayısı artıyor ve etkili iyileşme daha hızlı gerçekleşiyor.

Deprem bölgesinde kurulan hastanelere yetiştirilebilen şanslı yaralılar ise bir an evvel ayağa kalkabilmeyi istiyor.

Yaşanan bu felaket karşısında mühendislerin yarattığı tablo içler acısı durumda. Ekonomik olarak ülkenin güneydoğusunun kalkınması uzun zaman alacak. Turizmden sanayi sektörüne, tekstil sektöründen küçük esnaflara varana kadar yeniden yapılanma çok uzun bir vade alacak.

Enkazların temizlenmesi, on şehrin yeniden ve bu sefer sahtekarlıktan uzak olarak inşa edilmesi ve şehirlerin hayat bulması yıllar alacak diye düşüyorum. Memleket yeniden düzenlenince acaba orada kimler yaşayacak ya da yaşayabilecek? Yabancıların akınına uğrayacak yerlerin başında sınır şehirler geliyor.

Zaman yaraları sarıp yenilikler belirmeye başladığında o bölgenin gelenekselleşen havasını koruyabilmek bakalım kaç şehre nasip olacak?

Geriye ne kaldı derseniz yardımlaşmanın önemini 7’den 70’e herkes öğrendi, öğreniyor ve öğrenmeye devam edecek. Zor koşullar ile başa çıkabilmenin hayata tutunabilmenin farklı yolları aranıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün