WEB´DEN SEÇMELER - DEPREM

•6 Şubat gecesi, sadece Türkiye´nin Güney Doğu bölgesinde onlarca bina yıkılmadı; aynı zamanda yüreğimiz de yıkıldı. Günlerdir, hayatımızda hiç görmediğimiz, tanışmadığımız, bilmediğimiz insanlarımız için göz yaşı döküyor ve yardım eli uzatmaya çalışıyoruz. Türkiye´ye de onlarca hatta yüzlerce ülkeden destek geldi. Ancak bir ülke, henüz depremin ilk saatlerinde Türkiye´ye arama kurtarma ekibi, tıbbi malzeme yardımı ve insani yardım malzemesi göndereceğini açıklayarak, Türkiye için nasıl önemli bir dost olduğunu bir kere daha ortaya koydu: İsrail. MUHAMMED F. ÇETİNKAYA – www.casusdiplomacy.com -----------------------------------------------------------------------

İzak BARON Diğer
15 Şubat 2023 Çarşamba

Bu Haftanın “Takılanlar”ı – Deprem

 

  • İSRAİL’İN TÜRKİYE’YE YAPTIĞI YARDIMLAR: AFET DİPLOMASİSİ ÖRNEĞİ

Bir insanı kurtaran, tüm kainatı kurtarmıştır.

כל מי שמציל נפש כאילו הוא הציל עולם מלא

Sanhedrin, 37a-14

6 Şubat gecesi, sadece Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde onlarca bina yıkılmadı; aynı zamanda yüreğimiz de yıkıldı. Günlerdir, hayatımızda hiç görmediğimiz, tanışmadığımız, bilmediğimiz insanlarımız için göz yaşı döküyor ve yardım eli uzatmaya çalışıyoruz. Türkiye’ye de onlarca hatta yüzlerce ülkeden destek geldi. Ancak bir ülke, henüz depremin ilk saatlerinde Türkiye’ye arama kurtarma ekibi, tıbbi malzeme yardımı ve insani yardım malzemesi göndereceğini açıklayarak, Türkiye için nasıl önemli bir dost olduğunu bir kere daha ortaya koydu: İsrail.

Depremden sadece üç saat sonra İsrail, Dışişleri Bakanı Eli Cohen önderliğinde Türkiye’ye yardım göndermek için bir acil durum toplantısı gerçekleştirdi. Gerekli kararlar iki saat içinde alındı ve Başbakan Netanyahu Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye’ye derhal destek göndereceğini ve önümüzdeki saatlerde ekibin ulaşımını ekseriyetle sağlayacaklarını açıkladı.

6 Şubat akşam saatlerinde İsrail hükumetinin “Zeytin Dalları” adı verdiği IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) insani destek ekibi hazırlıklarını tamamladı ve Adana’ya doğru yola çıktı. 7 Şubat sabah saatlerine doğru yaklaşık 200 kişilik bir ekip, Adana Adnan Menderes Uluslararası Havalimanına iniş gerçekleştirdi ve bu ekip yıkımın en ciddi seviyede olan şehirlerden biri olan Hatay’a doğru intikal etti ve sahadaki ekiple koordine olarak çalışmalarına başladı. Salı günü, 150 kişiden oluşan 2. İsrail ekibi tekrar Adana’ya iniş yaparak farklı arama-kurtarma noktalarına intikal ettiler. Aynı gün akşam saatlerinde daha çok sağlık personeli ile donatılmış 3. ekip Gaziantep’e ulaştı. Bu ekibin varışından yalnızca saatler sonra, Salı gecesi 4. İsrail ekibi de Gaziantep Havalimanı’na indi. Bu ekibin oldukça önem arz ettiğini belirtmekte fayda var zira 4. ekip uzun dönem yardım ihtiyacını karşılamak için görevlendirilmiş uzmanlardan oluşmakta.

İsrail’in Türkiye Büyükelçi Yardımcısı Nadav Markman’ın Twitter’dan; son 4 günde 17 kişinin İsrail ekipleri tarafında kurtarıldığını, farklı sahalarda 400’den fazla İsrail personelinin kurtarma çalışmalarını sürdürdüğünü, 150 tondan fazla insanı yardımın İsrail tarafından gönderildiğini ve yardımların hız kesmeden gönderileceğini açıkladı. Bu zamana kadar 15’ten fazla yardım uçağı getiren İsrail, Azerbaycan’dan sonra Türkiye’ye en çok yardım gönderen ülke konumunda. Bunun da sebebi Türkiye’nin İsrail için oldukça önemli bir ülke konumunda olması. Orta Doğu’da stratejik olarak çıkarları her daim örtüşmüş olan bu iki ülkenin mevcut dayanışması, son dönemde ortak olarak atılan olumlu adımların bir sonucudur ve Türkiye, yardım yapan diğer ülkeler gibi, İsrail’in bu zorlu dönemde yapmış olduğu yardımları asla unutmayacaktır.

IDF İstihbarat Yönetimi Dairesi’ne (Daire 9900) ayrı bir parantez açmakta fayda var çünkü burada en İsrail teknolojisinin en üst düzeyde uygulanışını görüyoruz. Daire 9900, sahadaki ekibi, uydu görüntülerini çözümleyip anlık veri aktararak destekliyor ve bu şekilde sahadaki uzmanlar doğru müdahale noktaları belirleyerek efektif bir şekilde sahada hareket etmiş oluyorlar.

Bunlarla beraber, İsrail’in Türkiye’ye ilk yapmış olduğu yardım bu da değildir. 17 Ağustos 1999 Ağustos Gölcük Depremi’nin ardından İsrail, Adapazarı’nda Türk-İsrail köyü kurmuş ve Lise inşaat etmiştir. Bunlara ek olarak İsrail, depremden kurtulan çocukların eğitimini de üstlenmiştir. Hatırlanacağı üzere 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nde de İsrail 350’den fazla personeli İzmit’e göndermişti ve Türk halkının yaralarını sarmaya çalışmışlardı. 13 Kasım’da bölgeye ulaşan İsrail ekibine 14 Kasım’da ikinci ekip dahil olmuş ve tam teçhizatlı bir sahra hastanesi kurulmuştu. Bu bağlamda 1990’lı yılların, Türkiye-İsrail ikili ilişkilerinin en çok yakın olduğu dönemlerden biri olduğunu not etmekte fayda var. Aslında İsrail, dünya çapında deprem diplomasisini oldukça etkili bir şekilde kullanıyor ve yardıma ihtiyacı olan ülkelere destek sağlayarak ikili ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor. Ancak konu Türkiye ve Azerbaycan olduğu vakit, İsrail’in çok daha duyarlı olduğunu not etmek önemli. Tamamlayacak olursak, iki ülkenin ikili ilişkilerinin gelişiminde insani yardım son 25 senede önemli bir rol oynadı ve bundan sonra da bu aynı şekilde, hatta artarak devam edeceğini bekliyorum.

Muhammed F. Çetinkaya - Boston University The Pardee School of Global Studies

https://casusdiplomacy.com/2023/02/10/israilin-turkiyeye-yaptigi-yardimlar-afet-diplomasisi-ornegi/

 

  • İSRAİL EKİBİ DEPREM BÖLGESİNDE BİRLİKTE DUA ETTİ

https://www.gazeteduvar.com.tr/israil-ekibi-deprem-bolgesinde-birlikte-dua-etti-haber-1603076

 

  • İSRAİL EKİBİ, ÖZEL İSTİHBARAT TEKNİĞİYLE MARAŞ’TA İNSAN KURTARIYOR

https://www.diken.com.tr/israil-ekibi-ozel-istihbarat-teknigiyle-marasta-insan-kurtariyor/

 

  • İSRAİL'İN DEPREM HASSASİYETİ: ŞABAT BİLE ERTELENDİ – RAFAEL SADİ

https://www.odatv4.com/makale/israil-in-deprem-hassasiyeti-sabat-bile-ertelendi-270176

 

  • İSRAİLLİ KURTARMA EKİBİ İHA'YA KONUŞTU "İSRAİL HER ZAMAN TÜRKİYE'NİN YANINDA OLACAKTIR"

https://www.youtube.com/watch?v=esfUfDRuh_w

 

  • SESİMİ DUYAN VAR MI? – Aaron Baruch

https://ankarali-2001.blogspot.com/2023/02/sesimi-duyan-var-mi_12.html

 

  • KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNİN ARDINDAN OMZUMUZDAN YARDIMINI ESİRGEMEYEN İSRAİL'İN ALKIŞLATAN EKİBİ – Aylin Çakar

https://onedio.com/haber/kahramanmaras-depreminin-ardindan-omzumuzdan-yardimini-esirgemeyen-israil-in-alkislatan-ekibi-1127496

 

  • HAYAT KURTARMAK İÇİN HER ŞEYİ DURDURDULAR. İŞTE HEYETİN ARKASINDAKİ YÜZLER

https://hasturktv.net/hayat-kurtarmak-icin-her-seyi-durdurdular-2635-2/

 

  • İSRAİL YARDIM EKİBİ'NDEN FOTOĞRAFLAR

https://idfanc.activetrail.biz/ANC200223

 

  • İSRAİL'İN ARAMA-KURTARMA TEKNOLOJİLERİ - Bir Acemi Yolcu

https://www.biracemiyolcu.com/post/i-srai-l-i-n-arama-kurtarma-teknoloji-leri

 

Takılan tweetler

 

  • Avi Kaner ابراهيم אבי@AviKaner

@IDF Tıbbi Kolordu komutanı Yarbay Aziz İbrahim, Suriyeli mülteciler de dahil olmak üzere Türkiye'deki yaralıların tedavisine yardım ediyor. Onlarla Arapça konuşmak da ayrı bir rahatlık kaynağı.

https://twitter.com/AviKaner/status/1624501403971645440

  • Haber İsrael@ShemaNews

Israel Ekip Şefi Landsberg 24 yıl.once Gölcük depreminde de enkazdan depremzedeleri çıkartmıştı..🇮🇱🙏🇹🇷

https://twitter.com/ShemaNews/status/1624372436547387393

  • 99 yılında kurtaran İsraelli Albay depremzedeler için tekrar döndü….- Sami Gershon

https://haberisrael.com/2023/02/11/99-yilinda-kurtaran-israelli-albay-depremzedeler-icin-tekrar-dondu/

  • Turkish Embassy Tel Aviv@TelAvivBE

Ülkemizde meydana gelen depremlerin ertesinde, ülkemizden destek ve dayanışmalarını esirgemeyen, İsrail’deki tüm dostlarımıza teşekkür ederiz.

https://twitter.com/TelAvivBE/status/1623727293142114305

  • REALIST@Realistqx

İsrail merkezli startup Carbyne'nin yüksek çözünürlüklü olay haritalama ve video kontrol panelini kullanan israil kurtarma ekipleri, İsrail'deki United Hatzalah  çağrı merkezi ve tıp uzmanlarıyla iletişim kuruyor.

Böylece çokça canımızı kurtardılar.

https://twitter.com/Realistqx/status/1623719539287498753

  • BerkoviçMD@berkovicmd

“Doctor without borders” bünyesinde gönüllü çalışan İsrailli doktorlara ayrıca gönülden teşekkür ediyorum. Sabahın köründen beri dinlenmeden çalışıyorlar.

Dinlendirmeye yolluyoruz hemen geliyorlar.

Bu insanlar ölene kadar dostumuz olmalı.

https://twitter.com/berkovicmd/status/1622959087515312128

  • Gabi Behiri@gbehiri

Tel Aviv'deki Turkiye Buyukelciligi'nin onu. Buyukelcilik yetkilileri Israel'deki STKlar ve devlet kurumları ile işbirliği içerisinde deprem bölgesine ve depremzedelere yardim ediyor. Yetmez ama ellerinden geleni yapiyorlar.

https://twitter.com/gbehiri/status/1624007194239696897

  • Kenan Sürmeli@kenansurmeli1

Yemeğimiz olmadığı için yanımızdaki enkazda çalışan İsrailli ekip ülkelerinden getirdikleri yemekleri bizimle paylaştı 🙏🏻🇮🇱

https://twitter.com/kenansurmeli1/status/1623976560104448000

  • Hay Eytan Cohen Yanarocak - חי איתן כהן ינרוג׳ק@hayeytan

İsrailli bir ilk okul öğrencisinin çizdiği resim "Sizi destekliyoruz" תומכים בכם 🇮🇱❤️‍🩹🇹🇷

https://twitter.com/hayeytan/status/1624001863279337472

  • Karel Valansi@karelvalansi

Teşekkürler @Israel🙏🏻Toda raba

https://twitter.com/karelvalansi/status/1624812230205136898

  • Karel Valansi@karelvalansi

Antakya Yahudileri hakkında röportaj yaptığım dünya tatlısı Adel hanım da kurtarılmış ve İstanbul’da, sağlığı yerinde çok şükür 🙏🏻

https://twitter.com/karelvalansi/status/1623217804768952320

  • Rabbi Mendy Chitrik@mchitrik

Deprem bölgesindeki sinagoglar:

🔴 Gaziantep sinagogu iyi durumda görünüyor.

🔴 Kilis sinagogu hasar gördü ve yenilenmesi gerekecek.

🔴 Antakya sinagogu hasar gördü, Tevratlar @tyahuditoplumu  ekibi tarafından emniyete götürüldü.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün