Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ´´Tüm destekleri için İsrail Devletine ve halkına teşekkür ediyorum´´

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara´da İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplum
14 Şubat 2023 Salı

Çavuşoğlu basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye yardıma gönderen ilk ve en büyük ekibe sahip ülkelerden biri İsrail'di. Arama kurtarma ve sağlık ekipleri hemen ülkemize geldi. Kahramanmaraş’ta çalışmalara çok ciddi destek verdiler. İsrailli kurtarma ekipleri 19 kişiyi enkazdan çıkarmayı başardı. Görevlerini tamamlayan ekiplerin bir bölümü İsrail’e geri döndü. Dönüşlerinde ekipleri büyükelçimiz Şakir Özkan Torunlar Başbakan Netanyahu ile beraber karşıladılar. İsrail, Kahramanmaraş’ta bir sahra hastanesi kurdu ve 1 kargo uçağını Türkiye’ye tahsis etti. Yurt dışından gönderilen ve satın aldığımız çadırların ülkemize bir anca önce taşınması için kargo uçaklarına ihtiyacımız var. Bu önemli yardım için İsrail’e teşekkür ediyoruz. İsrail Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Kalkınma ve İş birliği Ajansı MASHAV tarafından 70 tonluk yardım malzemesi gönderildi. Pazartesi günü Kahramanmaraş’a ilave personel de geldi. İsrail’de sadece devletin değil birçok kişinin belediyelerin, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin yardımları oldu. İsrail’deki bazı belediyeler binalarını Türk bayrağı ile ışıklandırdılar ve dayanışma gösterdiler. Bu zor zamanda gösterdikleri dayanışma ve yardım için İsrail Devletine ve halkına teşekkür ederim. Maalesef depremde çok can kaybı verdik. Bu can kayıpları arasında Antakya Yahudi Toplumu Başkanı Şaul Cenudioğlu ve eşi Tuna Cenudioğlu da vardı. Tarihi Hatay Sinagogu da maalesef zarar gördü. İnşallah tüm yaralarımızı kısa sürede saracağız. Bugün Eli Cohen ile ilk defa yüz yüze görüştük, daha önce 2 defa telefonda görüşmüştük. İkili ilişkilerimizin devamının önemini vurgulamıştık. Sabahki görüşmemizde depremle ilgili devam edecek destekleri ve şu anki durumu değerlendirdik. İlişkilerimiz yeni bir döneme girdi. Ortak çıkarlar ve saygı temelinde iş birliğimizi geliştirmeye yönelik çabalarımız sürecek. Eli Cohen bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kabul edilecek daha sonra da kendisi Kahramanmaraş’a giderek İsrailli ekiplerin ve sahra hastanesinin faaliyetlerini görmüş olacak’’ ifadelerine yer verdi.

Ziyaretinin amacının depremlerin ardından İsrail'in Türkiye ile dayanışmasını göstermek, bu arada da ikili ilişkileri ele alma fırsatı olduğunu belirten Cohen ise basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Bu ilişkiler son bir yıl içinde gerçekten çok daha iyi bir noktaya geldi. İsrail hükümeti ve İsrail halkı adına en içten başsağlığı dileklerimizi ve destek vaatlerimizi iletmek istiyorum. Depremlerden etkilenen herkese desteklerini sunmaya çalışacağız. Geçen yüzyıl içinde yaşanan en büyük felaketlerden biri bu" dedi.

İnsani yardımın siyasi hiçbir sınırı olmadığının altını çizen Cohen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ve Türk halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu, bu zor günlerde dayanışmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ve biz elimizden gelen her türlü yardımı sağlayarak sadece ihtiyacı olanlara şu anda değil, gelecekte de yardıma devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum çünkü anladığım kadarıyla önümüzdeki sorunlar gerçekten son derece büyük" ifadelerini kullandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün