Fransa yeni antisemitizmle mücadele planını açıkladı

Fransız hükümeti antisemitizm ve ırkçılıkla mücadele planını, öğretmenlerin konuyla ilgili eğitim almasını ve tüm Fransız öğrencilerinin antisemitizm veya ırkçı bir olayın yaşandığı yer ile bağlantılı bir geziye katılmasını gerektirecek şekilde güncelledi.

Dünya
8 Şubat 2023 Çarşamba

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne geçtiğimiz hafta antisemitizmle mücadele çalışmalarına dair yaptığı açıklamada, öğrencilerin yapacağı gezilerin Holokost mekanlarını içerebileceğini, okullarda antisemitizm ve ırkçılık hakkında gezici sergilerin de kurulacağını belirtti.

İlk olarak 2015 yılında kabul edilen antisemitizmle mücadele planının her üç yılda bir güncellenmesi gerekiyor. Eğitim müfredatında yapılan eklemelerin yanı sıra ülkenin hukuk sistemi de plan kapsamında güncelleniyor. Fransa hukuku, ağır ırkçı veya antisemit suçlar işleyenlerin ülkeden kaçmasını engellemek için ek uygulamalara hazırlanıyor.

Plan, Irkçılık ve Antisemitizme Karşı Mücadele için Bakanlıklar Arası Delegasyon (DILCRAH) tarafından Amerikan Yahudi Komitesi'nin (AJC) danışmanlık desteğiyle oluşturuldu.

AJC Paris Direktörü  Anne Sophie-Sebban, “DILCRAH , antisemitizmin yalnızca Yahudileri değil, tüm Fransız toplumunu tehlikeye attığını uzun zamandan beri kabul ediyor. Hükümetin antisemitizme her türlü karşı koymaya adanmış sağlam bir stratejisi olması çok önemli. Plan, hükümetin strateji planının her bir bileşeninin nasıl çalıştığını ölçmek için göstergeler oluşturmaya yönelik bir AJC tavsiyesini, ilk defa, önemli derecede içeriyor" dedi.

Genel olarak eğitim, iş, adalet gibi farklı sektörleri kapsayan plan; ırkçılık, antisemitizm ve ayrımcılığın gerçekliğini ölçmeyi, eğitim ve öğretimin iyileştirilmesi, faillerin cezalandırılması ve mağdurların desteklenmesini içeren 80 tedbir içeriyor. 

Hükümet verileri, Fransa'da yaklaşık 1,2 milyon insanın bir tür ırkçılık veya ayrımcılığa maruz kaldığını gösteriyor. Bunların arasında, son yıllarda antisemitizm oranlarının giderek arttığını bildirilen Fransa'da, yaklaşık 500 bin Yahudi de bulunuyor.

2021’de, Paris'te yaşlı bir Yahudi kadını öldürmekle suçlanan bir adamın yargılanması, hükümetin Yahudi karşıtı suçları ele alması konusunda ülke çapında tartışmalara yol açmıştı. Geçen yıl, genç bir Yahudi adamın ölümü, Fransa'nın ulusal seçim kampanyasında son dakika konusu olmuştu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün