Tu Bişvat

Onur ERGALİMİDİ Manevi düşünce
5 Şubat 2023 Pazar

Tu Bişvat bayramı ağaçların yılbaşısı olarak bilinir. Bu günlerde hem ağaçların insanlığa ne kadar yararlı olacakları, hem de insanların ağaçlara ne kadar yararlı olacakları belirlenir. Bu bayramı kutlamak bir hayli kolaydır, yapmamız gereken tek şey T-nrı’nın bize sunduğu nimetlerden yararlanmak ve sonrasında da yararlandığımız her şey için TEŞEKKÜR ve ŞÜKÜR etmektir.

Tora’da meyvelerle bağlantılı bir mitsva daha olduğunu görüyoruz, BİKURİM. Bu mitsvanın bir gerekliliği olarak, ektiğimiz ve emek verdiğimiz ürünleri toplarken, ilk meyveleri kendi yararımıza kullanmıyoruz ve bunları bize hediye eden T-nrı’ya teşekkür etme adına ona sunuyoruz. Yaptığımız bu fedakarlık şunu gösteriyor. Biz elimizden gelenin en iyisini yaptık ve bütün gayretimizi gösterdik, toprağı ektik, ağaca baktık ama meyveleri toplayabilmemizin tek sebebi T-nrı’nın merhametidir.

Bir ağaçtan şunları öğrenebiliriz. Öncelikle toprağı kazmak gibi bir girişimde bulunmalı ve fideyi ekmeliyiz. Sonrasında ürün verebilmesi adına onu daima sulamalıyız. T-nrı’da aynı şekilde bize ruhumuzu ekmiştir ve bizde daima ruhumuzu ve karakterimizi Tora’nın öğretileriyle geliştirmeli ve yeşertmeliyiz.

Sağlıklı bir ağaç günden güne büyür. Bunu aşağı yönde inen bir yürüyen merdivene benzetebiliriz. Evet belki biz olduğumuz basamaktan aşağıya inmedik, olduğumuz yerde saydık, bu bile düşmek için yeterlidir. Elimizden gelenin en iyisini yapmalı ve her gün kendimizi geliştirmeliyiz.

Bazen ağaçların yanında, ağacın dik durmasını sağlamak adına iki tane destek görürüz. Bu iki desteği annelerimize ve babalarımıza benzetebiliriz. Bir çocuğun dimdik büyüyebilmesi için, ailesinin de dimdik duruyor ve çocuğa destek olması gerekir.

Bir ağacın kuvveti köklerinden gelir. Çok şükür ki Yahudi geleneğine sahip bizler büyük işler başarmış kişilerin büyüktorunlarıyız. Gerek tüm dünyadaki yahudiler olsun, gerek Türkiye’deki Yahudiler veya İstanbul’daki Yahudiler olsun, köklerimize layık bir şekilde geleneklerimizi devam ettirmeye çalışmalıyız.

Bir ağacın tek süsü meyveleridir ve her bir meyve içindeki tohumla beraber tekardan büyük bir ağaç olma potansiyelindedir. Bir insanında iyi davranışları ve yaptığı mitsvaları tek süsü olmalıdır.

Bizler Talmud Tora olarak, her bir yaş grubunu ayırarak ve çok küçük yaşlardan başlayarak bir tohum ekmeye çalışıyoruz. Bu tohumun gelişip meyve vermesi için devamlı bir şekilde katılım gerekiyor. Bizler her hafta Cumartesi sabahları az çok demeden buluşuyor ve bir şeyler öğreniyoruz. Hepinizi ve her yaşı bekliyoruz. Günden güne ağaçlarımızın büyümesi dileğiyle!

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün