ABD´li vekil antisemit yorumları sebebiyle meclis komitesinden atıldı

ABD´de Temsilciler Meclisi, Müslüman Demokrat Kongre üyesi Ilhan Omar´ı “antisemit yorumları sebebiyle” Dış İlişkiler Komitesi´nden ihraç etti.

Dünya
3 Şubat 2023 Cuma

Bu yıl Cumhuriyetçiler tarafından komite görevlerinden alınan üçüncü Demokrat olan Omar, 2012'den beri İsrail'i eleştiren ve tüm taraflarca antisemit olarak kınanan birkaç yorum yaptı. 

Mecliste Omar’ın ihracı için yapılan oylamada 211 ‘hayır’ oyuna karşın 218 ‘evet’ oyu çıktı. Omar ihraç kararının tamamen siyasi olduğunu kaydederek, “Ben bir Müslümanım, göçmenim ve Afrikalıyım. Hedef alınmama şaşıran var mı? Amerikan dış politikasıyla ilgili konuşmamın yasaklanmasına şaşıran var mı?” şeklinde konuştu.

Kongre’deki iki Müslüman kadından biri olan Omar, İsrail’in Filistinlilere karşı politikalarını sıklıkla eleştirmesi sebebiyle zaman zaman antisemitizmle suçlanıyordu. Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ve Cumhuriyetçi milletvekilleri, uzun süredir Omar’ın antisemit ve anti-Amerikan tavrı nedeniyle Dış İlişkiler Komitesindeki görevinden alınması gerektiğini savunuyordu.

Omar’ın 2019'da ABD siyaseti hakkında attığı tweetlerde İsrail hakkındaki yorumları antisemit bulunmuş ve her iki partiden gelen eleştirilerin ardından özür dilemişti. Omar, Cumhuriyetçilerin İsrail'e, Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nden (AIPAC) gelen bağışlar nedeniyle destek verdiğini öne sürmüştü.

Omar, 2021'de ise Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin rolü hakkında attığı bir tweette, "ABD, Hamas, İsrail, Afganistan ve Taliban tarafından gerçekleştirilen düşünülemez zulümler gördük" ifadelerini kullanmıştı. Omar, ABD ve İsrail'i Hamas ve Taliban ile bir tutmakla suçlanmasının ardından, "Terör örgütlerini hiçbir şekilde demokratik ülkelerle bir tutmadığını" belirtmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün