Kudüs saldırılarının ardından, İsrail´de sivillere silah ruhsatı süreci hızlanacak

Dünya
1 Şubat 2023 Çarşamba

Kudüs terör olayları ardından toplanan kabinenin cumartesi akşamı en yüksek güvenlik seviyesindeki toplantısında sivillere silah ruhsatı verme sürecinin hızlandırılması ve silah alımı konusunda parasal kaynak yaratılmasıyla ilgili maddeler görüşüldü.  

Cuma akşamı, Kudüs'teki Neve Yaakov mahallesinde yer alan sinagogun yakınında bir terörist yedi kişiyi öldürdü. Polisten gelen açıklamaya göre, saldırgan kaçmaya çalışırken polislerle girdiği çatışmada öldürüldü.  

İkinci bir saldırı da cumartesi sabahı gerçekleşti, Eski Kudüs şehrinde 13 yaşındaki Filistinli bir çocuk iki kişiyi silahla yaraladı. Çocuk, ordu mensubu bir genç bir subayla babasını yaraladı. Saldırgan çocuk, yaralı subay ve gruptan bir kişinin daha ateşe karşılık vermesiyle etkisiz hale getirildi.

Son gelişmeler üzerine İsrail kabine üyeleri ayrıca terörist ailelerin sınır dışı edilmesine yönelik bir kanun çıkarmayı ve Batı Şeria'ya güvenlik gücü takviyesi gibi önlemleri gündeme getirdi.

Yüksek düzey bir siyasetçinin Kan kanalına yaptığı açıklamaya göre kabine hâlihazırda silah ruhsatına başvurmuş İsraillilerin işlemlerini hızlandırmayı planladığını ancak kabine üyelerinin silah alım kriterlerinde bir kolaylaştırma yapmayı düşünmediklerini belirtti.

İsrail oldukça sıkı silah kontrol yasalarına sahip ve silah ruhsatları sadece iş hayatlarında ya da günlük yaşamlarında ekstra güvenliğe ihtiyaç duyan kişilere verilmekte.

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, cumartesi günü Kudüs'teki bir hastanenin önünde "Siviller silahları olduğunda kendilerini savunabilir" açıklamasında bulundu.

Kudüs saldırıları, İsrail güçlerinin Batı Şeria'da bir terörist hücresine yaptığı baskının ardından gerçekleşti. İsrail, geçtiğimiz perşembe günü Cenin'de düzenlenen baskının İslami Cihad militanlarını hedef aldığını açıkladı.

Yılın başından bu yana, İsrail-Filistin çatışması sonucu saldırganlar, militanlar ve siviller de dâhil olmak üzere 34 Filistinli yetişkin ve çocuk hayatını kaybetti.

Cuma günkü silahlı saldırı, bu yıl İsraillileri hedef alan ilk ölümcül saldırı oldu. Saldırıda biri çocuk altı İsrailli ve bir Ukraynalı hayatını kaybetti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün