İllüzyon ve STEAM

Çocuk-Aile
1 Şubat 2023 Çarşamba

Vivet Adler

İllüzyon, duyu yanılsaması olarak bilinir. Buna gerçek bir nesnenin duyular üzerindeki izlenimlerinin yanlış değerlendirilmesi de diyebiliriz.

Mişle’de geçen pasuk şöyle der; bir kişi suya baktığında kendini görür, eğer gülerse, yansımasında gülümseme görecektir. Eğer kaşlarını çatarsa, çatık kaşlarının yansımasını görecektir. Aynı yasa, duygularımız için de geçerlidir. Aynı şekilde karşımızdaki kişilere de suda gördüklerimizi yansıtırız. Sevgi ve gülümsemeyle birini selamladığımızda, aynı sevgi ve gülümsemeyi geri alırız. Ancak bakış açıları çok farklıdır. Bazen gözümüzün yanılabileceği gibi, duygularımızda da yanıldığımızı görürüz. Mesela okuldayken teneffüs zamanı iki öğrencinin oyun oynamak için dışarı koşarken, sınıftaki diğer bir arkadaşını “haydi sen de gel” diyerek çağırmaması, bu öğrenci tarafından istenmediği hissini yaratabilir. Ancak teneffüste hızla bahçeye koşan iki öğrenciye bu arkadaşı neden oynamak için davet etmediklerini sorarsa, vakit kaybetmemek için koşarlarken arkadaşlarını görmediklerini, eğer görseler tabii ki onunla oynamaktan keyif alacaklarını söylerlerdi. Bu nedenle, sadece gördüğümüze ve duygularımıza inanmamalıyız. Hislerimiz bazen bizi yanıltabilir. Her şeyin arkasında farklı bir gerçek olabilir. Tam da bunu ispatlamak için, yine bir STEAM aktivitesinden faydalanarak, bir göz yanılsaması etkinliğini gerçekleştireceğiz.

Gerekli malzemeler:

Sarı, kırmızı ve mavi boya kalemleri, makas, yapıştırıcı, yapıştırıcı bant, cetvel, beyaz kâğıt, siyah bir dosya, akıllı telefon.

Yapılışı:

Beyaz kâğıt kare şeklinde kesilir. İki ucundan dörde katlanır.

Resimde görüldüğü gibi sadece bir ucundan kesilir. Her kutucuğa yatay ve dikey olmak üzere ikişer çizgi çekilir. Dördüncü kare boş bırakılır. Sırasıyla her bir kare tek bir renge boyanır. Her bir karede dokuz kutucuk boyanmıştır. Son beyaz kare külah gibi diğer karenin altına çekerek yapıştırılır. Son olarak siyah dosyaya arta kalmış olan kâğıt ile bir çıkıntı yapılır ve yapıştırıcı bantla yapıştırılır. Üzerine hazırladığımız küp eklenir. En keyifli bölüm, sonuç aşamasıdır. Çocuğun elindeki bu dosyayı hafif oynatışını farklı bakış açılarıyla başka biri videoya çeker. Sonuç harika olacak! Videoyu izlerken ne fark ettiniz?

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün