ŞARKI ŞABATI - ŞABAT ŞİRA

Nazlı DOENYAS Kavram
1 Şubat 2023 Çarşamba

4 Şubat Cumartesi

Beşalah peraşasının okunduğu Şabat; ‘Şabat Şira/Şarkı Şabat’ı olarak adlandırılır. Bu peraşada Kızıldeniz’in yarılmasından sonra, İsrailoğulları’nın Tanrı’ya şükranlarını ifade etmek için söyledikleri Şira/şarkıdan bahsedilir. 

Her sabah duasında Sidur Kitabından okunan Şirat Ayam, ayrıca yılda iki kere direkt Sefer Tora’dan okunur. Birincisi, Kızıldeniz’in yarılış ve şarkının yazılış yıldönümü olan Pesah’ın yedinci günü. İkincisi ise bu yıl 4 Şubat Cumartesi’ye gelen Şabat Şira günü.

Şabat Şira ve kadınlarımız

Moşe Rabenu ve İsrailoğulları kendi şarkılarını söyledikten sonra, Miryam, tefi eline alır. Bütün Yahudi kadınları onu tefler ve danslarla takip eder. Erkekler şarkılarında, kurtuluşun mutluluğunu ve daha mükemmel bir kurtuluş özlemlerini dile getirir. Fakat bir şey eksiktir, sadece bir kadının şarkısının tamamlayabileceği bölüm. Miryam ve Yahudi kadınları, tefler eşliğinde Şirat Ayam’a sadece kadınlara özgün, benzersiz bir inanç duygusu ve yoğunluğu getirir.

... Peygamber Miryam, tefi eline aldı ve tüm kadınlar onun ardından tefler ve danslarla çıktılar.” (Şemot 15:20)

Mısır’daki acımasız esaret günlerinde bile Miryam, kurtuluşun geleceğine ve milletinin bunu şarkılarla ve teflerle kutlayacağına o kadar inanır, bundan o kadar emin olur ki, bu inancıyla Mısır’dan çıkarken yanına tefler ve davullar almayı ihmal etmez.

Miryam, derin inancıyla, acıyı ümide dönüştürmeyi ve hayatı canlandırmayı başarır. Umutsuzluğa teslim olmak yerine, tefleri alıp, Tanrı'ya güvenmek gerektiği mesajını verir.

Şabat Şira - Kendi denizlerimizi yarabilmek

Rabanit Yemima Mizrachi’ye göre ‘Denizin Şarkısı/Şirat Ayam’ın adını taşıyan Şabat Şira’da okunan Tora bölümü gerek sağlık olsun gerek mutluluk gerek geçim gerekse ilişkiler olsun, kendi kişisel denizlerimizi yarmamız için büyük bir potansiyel ve kapasite ile doludur. İsrailoğulları çölle çevrili Kızıldeniz'in kenarında durmaktadır. Arkalarından Firavun, güçlü ordusu ve atlıları gelmektedir. Yahudiler ağlar, yakarır ve dua ederler. Tanrı, Moşe Rabenu'ya, “Neden Bana haykırıyorsun? Bene-Yisrael’e konuş, ilerlesinler!” der (Şemot 14:15). Raşi bunu şöyle açıklar: “İsrailoğulları zorluk, tehlike ve sıkıntı içindeyken, uzun uzun dua etmenin zamanı değildir, bir şeyler yapmak için harekete geçme zamanıdır!” R.Mizrachi belirli bir durumda sıkışıp kaldığımızı hissettiğimizde, öne doğru bir adım atmamızı önerir. “Özellikle bu Şabat kaderinizi ele alma, güzelleştirme gücünüzü fark edin ve hemen harekete geçin!”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün