500. Yıl Vakfı ve Fransız Sefaradlarının Holokost kaderleri

Toplum
1 Şubat 2023 Çarşamba

Her yıl Uluslararası Holokost Kurbanları Anma Günü münasebetiyle 27 Ocak tarihinde devletler Yahudi Soykırımı ile ilgili törenler düzenler. Geçtiğimiz yıllarda çoğu zaman Ankara Üniversitesi’nde yapılan anma törenleri bu yıl İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleşti. Cuma sabahı gerçekleşen törende 500. Yıl Vakfı tarafından Neve Şalom Sinagogu’nda bir konferans vermek üzere davet edilen, Fransız kökenli Muestros Dezaparesidos Derneği Başkanı Alain de Toledo da bir konuşma yaptı.

Alain de Toledo, 26 Ocak Perşembe akşamı yaklaşık 80 davetlinin hazır bulunduğu simültane tercümeli toplantıda katılımcılara yayınlamış oldukları kitap hakkında bilgi verdi. Fransa’da toplama ve imha kamplarına gönderilen 70 bin civarındaki Yahudi arasındaki 5.300 Judeo-Espanyol Yahudi’yi nasıl belirlediklerini anlattı. De Toledo’nun kısa konuşmasında Alman işgali sürecinde Fransızlarla birlikte direniş gücünde yer almış olan ve pek bilinmeyen Sefarad Yahudilerinden de bahsetti.

Kısa konferansın ardından katılımcılar ve moderatör Silvyo Ovadya sorularıyla geceye renk kattılar. Bir saat süren etkinlik katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Toplantı sonunda 500. Yıl Vakfı Başkanı Silvyo Ovadya, de Toledo’ya Türkiye Sinagogları kitabını armağan etti. Kitaplar (Fransızca) kısa bir süre donra Müze Kitaplığı’nda satılacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün