Netanyahu, aşırı sağcı bakan Arye Deri´yi görevden aldı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yüksek Mahkeme´nin vergi usulsüzlüğünden hüküm giyen Şas Partisi lideri Arye Deri´nin bakan olamayacağına ilişkin kararının ardından Deri´yi koalisyon hükümetinde yürüttüğü iki bakanlıktan aldı.

Dünya
23 Ocak 2023 Pazartesi

İsrail Yüksek Mahkemesi'nin 18 Ocak'ta içişleri ve sağlık bakanlığı görevlerine getirilen Deri'nin vergi suçlarından hüküm giymesi nedeniyle bakan olamayacağına karar vermişti. Pazar günü yapılan ilk kabine toplantısında Netanyahu Deri'ye, "Üzülerek seni bakanlık görevinden almak zorunda olduğumu söylüyorum" dedi.

Netanyahu, Arye Deri'yi, "Sahip olduğu bilgi, deneyim ve sorumluluk duygusundan hareketle bakan olarak tayin etme kararı aldığını ancak Yüksek Mahkeme'nin kararının üzücü olduğunu ve halkın iradesini görmezden geldiğini" dile getirdi.

Netanyahu ayrıca Deri’nin İsrail Devleti’ne katkı sağlamaya devam edebileceği hukuki bir yol bulmaya çalışacağını açıkladı.

İsrailli haber sitesi Walla ise, sağ koalisyon hükümetinin 24 Ocak'ta sağlık ve içişleri bakanlıklarına Şas Partisi'nden olmak kaydıyla 3 aylık bir süre için bakan atamayı planladığını yazdı. Haberde, Deri'nin yeniden bakan olmasını sağlayacak yasal seçenekler peşinde olduğu ifade edildi.

Öte yandan, Netanyahu hükümetinin yapmayı planladığı yargı reformuna karşı protestolar, üçüncü hafta sonunda da devam etti.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun yargının yetkilerinin kısıtlandığı yasa teklifi ve politikalarına tepki gösteren on binlerce kişi, Tel Aviv'de toplandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün