Frankfurt´ta farkındalık yaratan bir sergi

Frankfurt Yahudi Müzesinde 4 Yahudi kadın sanatçıların eserlerinden oluşan resim sergisi açıldı.

Egemen CANTÜRK Dünya
12 Ocak 2023 Perşembe

Frankfurtlu Yahudi sanatçıların eserlerinin yer aldığı sergi ziyaretçileri Almanya`da Weimar Cumhuriyeti döneminde kısa bir gezintiye çıkarıyor.

Sergi 4 Yahudi kadın, Rosy Lilienfeld, Amalie Seckbach, Ruth Cahn ve Erna Pinner'ın eserlerinden oluşuyor. 1920 -1930 yılları arasında Frankfurt`un en başarılı sanatçıları arasında yer alan bu kahraman kadınlar Nasyonal Sosyalizm`in karanlık yıllarından sonra adeta hafızalarından silinmiş.

Müze, fark yaratan çalışmasıyla kaybolmaya yüz tutan kadın sanatçıları ve eserlerini tekrar gün ışığına çıkardı. Sergide II. Dünya Savaşı ve Holokost`ta yaşanan vahşet de gözler önüne seriliyor.

Çağının çok ötesinde eserler oluşturan ve Nazi döneminde unutturulmaya çalışılan sanatçıları dilerseniz daha yakından tanıyalım:

ROSY LILIENFELD (1896–1942): Yakın çevresinin yanı sıra edebi temalar ve Yahudi mistisizmi ile sanatsal olarak ilgilenen bir Ekspresyonistti. Resimlerinin hiçbiri şu ana kadar bilinmiyor veya korunmadı, bu yüzden sergide sadece baskıları veya mürekkep ve karakalem çizimleri yer alıyor. Özellikle kadın portreleri ve otoportreleri etkileyici karakterler sergiliyor.1939 yazında Lilienfeld ve annesi İngiltere'ye göç etmek zorunda kaldı. Lilienfeld, geçici bir süre kampta kaldıktan sonra Auschwitz'e gönderildi ve orada hayatını kaybetti.

AMALIE SECCBACH (1870–1944): Başlangıçta kendisini Doğu Asya sanat eserleri koleksiyoncusu olarak öne çıkardı. Sanat hayatının sonlarında heykeltıraşlık ve ressamlık yaptı. James Ensor ile ortak sergi, öne çıkanlardan biriydi. Başarılı kariyeri Nazi kültür politikası altında aniden sona erdi ve Amalie Seckbach, 72 yaşında Theresienstadt'a sürüldü.

RUTH CAHN (1875–1966): Kendisini Frankfurt‘un sanat sahnesinde kısa sürede önemli bir figür olarak kabul ettirdi. Resimleri çok renkli ve Paris'teki Fovizm sanat akımını andırıyor. Cahn'ın sanatsal kariyeri de Nazi zulmü tarafından engellendi, bu yüzden Şili'ye göç etmek zorunda kaldı. 1960'larda Almanya'ya dönmesine rağmen, Ruth Cahn eski başarısını asla tekrarlayamadı.

ERNA PINNER (1890–1987):Dünyanın birçok ülkesini gezdi ve izlenimlerini kendi kitaplarına, çok sayıda fotoğraf ve çizime kaydetti. Birçok zorluğun ardından, Londra'ya göç ettikten sonra bile bu alandaki kariyerini yeniden canlandırmayı başardı.

Eğer yolunuz Frankfurt`a düşerse sanat kokan dört yaşam öyküsünün harmanlandığı sergiyi 17 Nisan tarihine kadar Frankfurt Yahudi Müzesinde görebilirsiniz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün