Holokost kurtulanından hayvanat bahçesine büyük miras

Almanya´nın Köln şehrindeki hayvanat bahçesi 26 milyon dolarlık mirasından ilk çekini aldı. Miraz, kocasını Holokost zamanında kurtardıkları için, dul kadın tarafından şehrin hayvanat bahçesine verildi.

Dünya
11 Ocak 2023 Çarşamba

Elizabeth Reichert, 1998 senesinde ölen kocası Arnulf'un onuruna, 2017 senesinde parasını Köln Hayvanat Bahçesine vasiyet etti. Karı-koca Köln şehrinde doğmuş ve II. Dünya Savaşı sırasında tanışmıştı. Elizabeth Nazi karşıtı direnişte görev yapıyor, Yahudi Arnulf da direnişin yardımıyla Nazilerden saklanıyordu.

Hayvanat bahçesi temsilcisi “Arnulf Reichert’i saklayan cesur Köln insanları sayesinde savaştan sağ kurtulabildiler” açıklamasında bulundu.

Savaşın bitiminde önce İsrail'e ve sonra Amerika'ya taşınan Arnulf ve Elizabeth çifti hayatları boyunca Köln şehrini unutmadılar.

Elizabeth 2017’de “Köln'de doğduk ve Köln'ü hiç unutmadık” şeklinde konuşmuştu.

ABD'de New Jersey'ye yerleşen çift, evcil hayvan işi yürüttüler. Hiç çocukları olmadı. Hayvanlara olan düşkünlüklerinden dolayı Elizabeth mirasını bırakmak için, şehirdeki tüm kurumlar arasından Köln Hayvanat Bahçesini seçti. Elizabeth, “Arnulf parayı faydalı olabilecek bir yere vermek istemişti. Mirası düşündüğün zaman hatıralar önemli bir rol oynuyor” şeklinde konuşmuştu.

Elizabeth 2021 yılının şubat ayında 96 yaşında vefat etti ve miras kalan paranın dağıtımı ancak şimdi gerçekleşebildi.

Hayvanat bahçesi ilk yaklaşık 700 bin dolarlık ödeme aldığını duyurdu ve bundan sonra her sene yaklaşık 1 milyon dolarlık ödemeler alacağını belirtti. Böyle büyük meblağlı bağışların Almanya'da nadir olduğunu söyleyen hayvanat bahçesi yönetimi, paranın hayvanlar ve ziyaretçiler için hayvanat bahçesinin geliştirilmesine katkı için kullanılacağını belirtti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün