Brezilya´da kongre baskını sonrası OHAL ilan edildi

Brezilya´da polis, Ekim ayında yapılan başkanlık seçimlerini kaybeden Jair Bolsonaro´nun destekçilerinin bastığı Kongre ve Yüksek Mahkeme´nin kontrolünü yeniden ele geçirdi. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva OHAL ilan etti.

Dünya
9 Ocak 2023 Pazartesi

Brezilya'da seçimleri kaybeden aşırı sağcı eski Devlet Başkanı Bolsonaro destekçileri, Kongre ve Yüksek Mahkeme'yi bastı. Polis binlerce eylemciyi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Lula, "fanatik faşistler" olarak nitelendirdiği eylemcilerin tespit edilip yargılanarak cezalandırılacaklarını açıkladı ve ülkede olağanüstü hâl ilan etti.

Olaylar sırasında şehir dışında olan Lula, başkent Brasilia'ya dönerek hasarı yerinde inceledi. Lula, basılan Yüksek Mahkeme binasında incelemelerde bulundu.

Polis, 300 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Brasilia Valisi Ibaneis Rocha, 90 gün görevden uzaklaştırıldı. Rocha, baskınla biten 8 kilometrelik protesto yürüyüşünü engelleyemediği için özür diledi.

Bolsonaro da Twitter’dan yaptığı paylaşımında "Kamu binalarının işgalini" kınadığını dile getirdi.

ABD Başkanı Joe Biden Brezilya'da yaşananları "demokrasiye yönelik bir saldırı" olarak nitelendirdi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Twitter'daki paylaşımında "Brezilya halkının demokratik iradesiyle iktidarın barışçı şekilde devrine engel olmaya yönelik her türlü girişimi kınıyorum’’ dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın Fransa'nın koşulsuz desteğine güvenebileceğini dile getirdi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Brezilya’da Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva liderliğindeki Kongre ve Yüksek Mahkemesi’ye yönelik şiddet eylemlerini kınıyoruz. Ülkede halkın iradesini yansıtan seçimlerin sonuçlarına ve demokratik süreçlere saygılı olunması önem taşımaktadır. Bu eylemler karşısında Devlet Başkanı Lula da Silva hükümeti ve Brezilya halkıyla dayanışma içerisinde olduğumuzu ifade ediyoruz" denildi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün