Amerika Ohio´daki Holokost anıtı ulusal anıt oluyor

ABD hükümeti Ohio eyaletindeki Holokost anıtının ulusal anıt statüsüne geçmesine karar verdi. 1961´de inşa edilen Holokost anıtında toplama kamplarında öldürülen Yahudilerin külleri ve onlara ait eserler bulunuyor. Anıtın Biden tarafından imzalanan 1,7 trilyon dolarlık paketin bir parçası olarak resmen tanınmasına karar verildi.

Dünya
4 Ocak 2023 Çarşamba

ABD Başkanı Joe Biden´ın geçtiğimiz perşembe günü imzaladığı geniş kapsamlı bir paketin içeriğine göre, Amerika´nın en eski Holokost anıtlarından birisi ABD hükümeti tarafından ulusal anıt statüsüne geçirilecek.

1961 yılında Kol Israel Vakfı tarafından Ohio´nun Bedford Heights şehrinde inşa edilen anıt, Holokost´ta hayatını kaybetmiş 6 milyon Yahudi´yi anma amacını taşıyor.
Biden´ın 1,7 trilyon dolarlık finansman paketini onaylamasıyla, içerisinde üç farklı toplama kampında Naziler tarafından öldürülmüş Yahudilerin külleri ve onlar tarafından yapılmış eserler bulunan anıtla birlikte, Cleveland bölgesindeki Holokost kurtulanlarının aile üyeleri olan 1.300 kişinin ismi, federal anıt listesine eklenecek.
ABD Kongresinden geçen yasa tasarısında "Kongre, Nazi rejimi ve Nazi rejiminin müttefikleri ve işbirlikçileri tarafından öldürülen 6 milyon Yahudi´nin anısının korunmasında Kol Israel Vakfı Holokost Anıtı´nın önemini tanımakta ve Kol Israel Vakfı Holokost Anıtı´nı inşa eden Holokost kurtulanlarının yaşamını ve mirasını onurlandırmaktadır" ifadeleri bulunuyor.

New York Times´ın konuyla ilgili haberinde, anıtın ulusal olarak tanınmasını kutlamak için çok soğuk havaya rağmen geçtiğimiz perşembe günü onlarca kişinin anıtta toplandığı belirtiliyor. Toplanan grup alanda, Amerika, Ohio ve İsrail bayraklarını dalgalandırdı.
Kol Israel Vakfı´nın başkanı Bob Zelwin New York Times´a açıklamasında "Bize verilen bu büyük tanımlama sayesinde kurbanların hatıralarının sonsuza kadar yaşayacak olmaları inanılmaz mutluluk verici" dedi.

Ohio Senatörü Sherrod Brown açıklamasında anıtın tanınmasını "bu anıtı inşa eden kurtulanlar ve bakımını sürdüren aileleri için unutulmaz bir gün" olarak adlandırdı.
Brown açıklamasında, "Bu tarihi anıtın ulusal düzeyde tanınması bana büyük mutluluk veriyor. İnsanları sevgi yoluyla Holokost ve 6 milyon Yahudi kurbanı hakkında eğitmedeki başarısı daha azını hak etmiyor" ifadelerini kullandı.

Ohio Yahudi Toplulukları Direktörü Howie Beigelman konuşmasında, "Yahudilere karşı nefret endişe verici yükseklikteyken, Kol Israel Holokost Anıtı´nın ulusal tanımlama kazanmasının zamanlaması çok yerinde oldu, bu ´Bir Daha Asla´nın sadece bir sözden fazla olduğunu garantilemeye yardımcı olacak" dedi.
Son yıllarda, Amerika´da yükselen antisemitizm hakkındaki endişeler gittikçe artmakta.
2021 yılında İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (ADL), yıllık araştırmalarını sürdürdüğü kırk yıldan fazla zaman içindeki herhangi bir yıldan daha fazla antisemit olay bildirmişti.

2022´de ise çok bilinen antisemit olayların arasında eskiden Kanye West olarak tanınan rapçi Ye´nin anti Yahudi söylemleri ve NBA yıldızı Kyrie Irving´in sosyal medyada bir antisemit filmin linkini paylaştıktan sonra uzaklaştırma alması bulunuyordu.
Bunlara ek olarak ABD eski Başkanı Donald Trump, Palm Beach, Florida´daki evinde West ile birlikte Holokost inkarcısı ve beyaz üstünlükçü Nick Fuentes´i ağırlamış ve uzun süre kamuoyunu meşgul etmişti.

1961'de inşa edilen Holokost anıtında toplama kamplarında öldürülen Yahudilerin külleri ve onlara ait eserler bulunuyor. Anıtın Biden tarafından imzalanan 1,7 trilyon dolarlık paketin bir parçası olarak resmen tanınmasına karar verildi. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın geçtiğimiz perşembe günü imzaladığı geniş kapsamlı bir paketin içeriğine göre, Amerika'nın en eski Holokost anıtlarından birisi ABD hükümeti tarafından ulusal anıt statüsüne geçirilecek. 

1961 yılında Kol Israel Vakfı tarafından Ohio'nun Bedford Heights şehrinde inşa edilen anıt, Holokost'ta hayatını kaybetmiş  6 milyon Yahudi'yi anma amacını taşıyor. 

Biden'ın 1,7 trilyon dolarlık finansman paketini onaylamasıyla, içerisinde üç farklı toplama kampında Naziler tarafından öldürülmüş Yahudilerin külleri ve onlar tarafından yapılmış eserler bulunan anıtla birlikte, Cleveland bölgesindeki Holokost kurtulanlarının aile üyeleri olan 1.300 kişinin ismi, federal anıt listesine eklenecek. 

ABD Kongresinden geçen yasa tasarısında "Kongre, Nazi rejimi ve Nazi rejiminin müttefikleri ve işbirlikçileri tarafından öldürülen 6 milyon Yahudi'nin anısının korunmasında Kol Israel Vakfı Holokost Anıtı'nın önemini tanımakta ve Kol Israel Vakfı Holokost Anıtı'nı inşa eden Holokost kurtulanlarının yaşamını ve mirasını onurlandırmaktadır" ifadeleri bulunuyor. 

New York Times'ın konuyla ilgili haberinde, anıtın ulusal olarak tanınmasını kutlamak için çok soğuk havaya rağmen geçtiğimiz perşembe günü onlarca kişinin anıtta toplandığı belirtiliyor. Toplanan grup alanda, Amerika, Ohio ve İsrail bayraklarını dalgalandırdı. 

Kol Israel Vakfı'nın başkanı Bob Zelwin New York Times'a açıklamasında "Bize verilen bu büyük tanımlama sayesinde kurbanların hatıralarının sonsuza kadar yaşayacak olmaları inanılmaz mutluluk verici" dedi. 

Ohio Senatörü Sherrod Brown açıklamasında anıtın tanınmasını "bu anıtı inşa eden kurtulanlar ve bakımını sürdüren aileleri için unutulmaz bir gün" olarak adlandırdı.  

Brown açıklamasında, "Bu tarihi anıtın ulusal düzeyde tanınması bana büyük mutluluk veriyor. İnsanları sevgi yoluyla Holokost ve 6 milyon Yahudi kurbanı hakkında eğitmedeki başarısı daha azını hak etmiyor" ifadelerini kullandı. 

Ohio Yahudi Toplulukları Direktörü Howie Beigelman konuşmasında, "Yahudilere karşı nefret endişe verici yükseklikteyken, Kol Israel Holokost Anıtı'nın ulusal tanımlama kazanmasının zamanlaması çok yerinde oldu, bu 'Bir Daha Asla'nın sadece bir sözden fazla olduğunu garantilemeye yardımcı olacak" dedi. 

Son yıllarda, Amerika'da yükselen antisemitizm hakkındaki endişeler gittikçe artmakta. 

2021 yılında İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (ADL), yıllık araştırmalarını sürdürdüğü kırk yıldan fazla zaman içindeki herhangi bir yıldan daha fazla antisemit olay bildirmişti. 

2022'de ise çok bilinen antisemit olayların arasında eskiden Kanye West olarak tanınan rapçi Ye'nin anti Yahudi söylemleri ve NBA yıldızı Kyrie Irving'in sosyal medyada bir antisemit filmin linkini paylaştıktan sonra uzaklaştırma alması bulunuyordu. 

Bunlara ek olarak ABD eski Başkanı Donald Trump, Palm Beach, Florida'daki evinde West ile birlikte Holokost inkarcısı ve beyaz üstünlükçü Nick Fuentes'i ağırlamış ve uzun süre kamuoyunu meşgul etmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün