Time is LOVE; Bir Dünya Gezisi Sahnesi

Tuna SAYLAĞ Sanat
4 Ocak 2023 Çarşamba

Aralarında Ömer Uluç, Cihat Burak, Seçkin Pirim, Erdağ Aksel, Esra Gülmen, Cherles Fréger, :mentalKLINIK, Mahmut Celayir ve Cengiz Tekin’in de yer aldığı 36 sanatçı ve oluşum, 2023’ü zaman ve yolculuk üzerine düşünen ve düşündürten Time is LOVE; Bir Dünya Gezisi Sahnesi’yle karşılıyor. 6 Ocak tarihinde Ortaköy Kethüda Hamamı’nda kapılarını açacak çağdaş sanat sergisi; müzik, ses, tiyatro ve dansı bir sahnede buluşturacak. Zamanın ruhunu yakalamak yerine ruhun zamanına dikkat çekecek olan sergi, 29 Ocak’a kadar ziyaret edilebilecek.

***

‘Desiderata-İnsan Sesine Konan Kuş’ AKM’de 

Ali Poyrazoğlu, yeni projesi Desideratada'da, konuk orkestra şefi olarak, hem  Zdravko Lazarov idaresindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı yönetiyor hem de mizah diliyle, klasik müziğin eşsiz eserlerinin eşliğinde, sanatın yaşamlarımızda yarattığı farkın altını çiziyor. 7 Ocak akşamı, İDOB sanatçıları; mezzosoprano Nesrin Gönüldağ, bariton Murat Güney ve keman sanatçısı Oleksandr Samoylenko solist olarak yer alacak. Programın ışık tasarımı Taner Aydın’a ait. Programda Bizet, Saint-Saëns, De Sarasate ve Granados'un eserlerinden oluşan bir seçki seslendirilecek.

 

***

 

Megakent İstanbul’un Bin Bir Yüzü
Pera Müzesi, yeni sergisi Zamane İstanbulları ile bu kez megakent İstanbul’un güncel görsel anlatılarını bir araya getiriyor, günümüz İstanbul’una dair yaratıcı bir okuma denemesi sunuyor. İstanbul’da yaşayan ve birbirinden farklı tarzlarda üreten 11 fotoğrafçı izleyiciye İstanbul’dan çarpıcı kesitler sunuyor. Sergi katalogu ise, sergiyi oluşturan işlerden ilhamla, aynı konular hakkında çalışan, araştıran, düşünen veya kurmacalar yaratan yazarların kaleme aldığı metinlerle zenginleşiyor. Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler’in küratörlüğünde gerçekleşen Zamane İstanbulları, 30 Nisan tarihine dek açık kalacak. Sergiye katılan sanatçılar: Silva Bingaz, Osman Bozkurt, Ci Demi, Kıvılcım S. Güngörün, Ekin Özbiçer, Emin Özmen, Ahmet Sel, Ali Taptık, Kerem Uzel, Erdem Varol ve Cansu Yıldıran.

***

Zorlu PSM’de BİFO’nun Yeni Yıl Konseri

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın geleneksel yeni yıl konseri, 12 Ocak akşamı dünyanın dört bir yanından sesleri kapsayan renkli bir programla Zorlu PSMde yer alacak. Konserde BİFO’yu, Suisse Romande Orkestrası, San Francisco, Danimarka Kraliyet Balesi gibi köklü kurum ve orkestralarla konserler veren şef Carolyn Kuan yönetecek. John Williams, Alexander Arutunian, Leonard Bernstein ve Arturo Márquez’in yanı sıra geç romantik dönem yapıtlarından bir seçkinin de seslendirileceği konserin solisti Norveçli trompetçi, ses sanatçısı ve şarkı yazarı Tine Thing Helseth olacak.

***

 Millî Reasürans Sanat Galerisi Sound Art Triptych’i sunar

Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde Stefan Winter ve Mariko Takahashi’nin hazırladığı Sound Art Triptych sergisi, 14 Ocak’a kadar görülebilir. Sergi, The Ninth Wave (Dokuzuncu Dalga) ve Poem of a Cell (Bir Hücrenin Şiiri) ses yerleştirmelerinden meydana gelmektedir. İnsanın doğaya ve kendine karşı olan davranışlarını ve bu davranışların sonuçlarını sesin ihtimalleri üzerinden görünür kılma çabası içindedir. Dokuzuncu Dalga yerleştirme, doğanın tahribatını, insanın konumunu ve onun genel etkilerini ele almaktadır. Sanatçılar, Bir Hücrenin Şiiri ile ile Yahudi, Hıristiyan ve İslam müziği ve şiirinin unsurlarını birleştiren bir ses enstalasyonunu kurgular. Eski Ahit'in yanı sıra Hıristiyan ve İslam mistisizminden metinler işe kaynaklık eder. Bir Hücrenin Şiiri’nde geçmiş, şimdi ve gelecek eş zamanlı vücut bulur.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün