97 yaşındaki Nazi savaş suçlusu ceza aldı

Nazi suçları yüzünden yargılanan 97 yaşındaki Alman kadın, 10.500 kişinin öldürülmesine yardımcı olmaktan hüküm giydi.

Dünya
28 Aralık 2022 Çarşamba

Irmgard Furchner, II. Dünya Savaşı zamanında Nazi işgali altındaki Polonya’da yer alan Stutthof Toplama Kampında sekreter olarak çalışıyordu. 10 binden fazla kişinin öldürülmesinde iş birliği yapmaktan yargılanan Furchner, tutuklandığında 95 yaşındaydı. Geçtiğimiz sene kaçan Furchner’in yargılanmasına bir süre ara verilmiş, yakalanmasının ardından devam edilmişti. Kampta çalıştığı günlerde 21 yaşından küçük olduğu için çocuk mahkemesinde yargılanan Furchner hakkında karar bu hafta verildi.  Alman sekreterin hakkında iki sene şartlı tahliye kararı verilen mahkeme muhtemelen Nazi suçlarıyla ilgili son duruşmalardan biri oldu. 
Bugüne kadar işlediği suçlarla ilgili yorum yapmayan Furchner, mahkemesinin son gününde sessizliğini bozdu ve “Olan herşey için üzgünüm... O zamanlar Stutthof'da olduğum için pişmanım. Sadece bunları söyleyebilirim” şeklinde yorum yaptı. 
Bu senenin başında, Berlin yakınındaki Sachsenhausen Toplama Kampında çalışmış 101 yaşındaki bir Nazi ölüm kampı nöbetçisi de beş senelik hapis cezasına çarptırıldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün