Netanyahu, koalisyon ortaklarının savunduğu ´ayrımcılık yasası´na karşı çıktı

İsrail´de Netanyahu, kabinesindeki aşırı sağcı partilerin savunduğu, bir işletme ya da sağlık çalışanının Yahudilik inancını gerekçe göstererek bir kişiye hizmet vermeyi reddetmesinin önünü açacak ´ayrımcılık yasası´na karşı çıktığını dile getirdi.

Dünya
26 Aralık 2022 Pazartesi

İsrail basınına göre, Netanyahu'nun ortaklarının savunduğu ‘ayrımcılık yasası’ koalisyon anlaşmalarındaki en tartışmalı konular arasında yer alıyor.

Yeni hükümette başbakanlık görevini üstlenecek Likud Partisi lideri Netanyahu, kamuoyunda dönen tartışmalar üzerine, İsrail vatandaşlarına karşı herhangi bir ayrımcılığa izin vermeyeceğini açıkladı.

Haaretz gazetesine konuşan bir Likud yetkilisi de ayrımcılık yasasının şu aşamada meclise getirilmeyeceğini fakat koalisyon anlaşmalarında yer alacağını belirtti.

İsrail Devlet Başkanı Herzog da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail vatandaşlarının kimlik veya inançları nedeniyle tehdit altında hissettiği durum, devletin demokratik ve ahlaki temellerini sarsar" ifadelerini kullandı.

Söz konusu ayrımcılık yasasının onaylanması halinde, işletmeler veya sağlık çalışanları ‘inancına uygun olmadığı’ gerekçesiyle bir kişiye hizmet vermeyi reddedebilecek. İsrail basını, bu yasa tasarısına göre hizmetin başka bir kişi tarafından da sağlanabilecek olması durumunda Yahudi sağlık çalışanlarının eşcinsel bir hastayı muayene etmeyi reddedebileceğini veya işletmelerin kıyafetlerini Yahudi inanışına uygun bulmadığı takdirde kadın müşterileri geri çevirebileceğini aktardı.  

İsrail'de mevcut yasaların bu tür ayrımcılığı engellediği ancak aşırı sağcı Dini Siyonizm ve Ultra Ortodoks Birleşik Tevrat Yahudiliği partilerinin bu yasada değişiklik talep ettiği belirtildi.

Netanyahu'nun koalisyon ortaklarından aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi'nden Orit Strock'un, İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'na (KAN) yaptığı açıklamada, eşcinsellerin sağlık veya turizm işletmelerinde geri çevrilebilmesine ilişkin yasaya desteğini dile getirmesiyle tartışmalar hararetlenmişti.

Yeni kurulacak hükümette işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinden sorumlu "Ulusal Misyonlar" bakanlığına getirilmesi beklenen Strock, "Bu hizmeti sağlayabilecek başka doktorlar olduğu müddetçe bir doktor dinine aykırı olduğu gerekçesiyle bir kişiye hizmet vermeyi reddedebilir" ifadesini kullanmıştı.

İsrail basınına göre, Netanyahu'nun kabinesi için 29 Aralık'ta mecliste güvenoyu oturumu yapılması bekleniyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün