HANUKA BAYRAMI ÖZEL – PATATES KUGEL TARİFİ

Orli GÜNER Kültür&Sanat&Spor
18 Aralık 2022 Pazar

Merhabalar herkese, uzun bir aradan sonra yeniden birlikteyiz. Bugün Hanuka Bayramı özel yazısını sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum ve Işıklar Bayramı olarak da bilinen Hanuka’nın hikâyesi ile yazıma başlıyorum.

Hanuka, adamak, ithaf etmek anlamlarına gelmektedir. Hanuka Bayramı, MÖ. 200’lerde Kudüs’ün Yahudiler tarafından geri alınması ve bu sürecin, sekiz gün sekiz gece kutlanması olarak bilinmektedir. Elde edilen bilgilere göre, bulunan bir “Menora”nın (yedi kollu şamdamın) sekiz gün, gece boyunca yanması için bolca zeytinyağı gerekmekteydi. Fakat efsaneye göre, yalnızca bir geceye yetecek kadar yağ bulunuyordu. İz miktardaki yağ, mucizevi bir şekilde sekiz gece boyunca yandı. Yahudi bilirkişiler, bu olayı anmak için sekiz günlük bayram ilan ettiler. Bayram ilanı sonrasında, ilk zamanlarda kullanılan Menoradan esinlenerek 9 kollu şamdan üretildi ve Hanukiya adını aldı. Hanukiya’nın ortasındaki, diğerlerine göre daha yukarıda bulunan kola Şamaş (שמש‎, "Görevli") ismi verilir ve bu kol her gün yanar ve diğer sekiz mumun yakılması için kullanılır.

Son günlerde sosyal medya sayfalarında, Hanuka yemekleri yapım videoları ile karşılaştığınızı biliyorum. En bilinen yiyecekler sufganiyot ve latke olarak yer almakta. Araştırmalarımdan sonra bol yağlı, kızartmalı yemeklerin bu bayramın simgesi haline geldiğini söylemek pek de yanlış sayılmaz sanırım. Ben biraz değişiklik yaparak ve günümüz yağsız fritözlerine, bir nebze de olsa imrenerek daha sağlıklı bir tarifi tercih ettim. Bir Aşkenaz yemeği olan patates kugel, latke ile aynı içeriklere sahip olmasına rağmen fırında pişirilerek daha hafif ve pratik bir hale bürünüyor. Kızartmalardan vazgeçemem diyenlerdenseniz, vereceğim ölçüleri kullanarak, harcın yağını daha az tutacak şekilde bir karışım hazırlayabilir ve kızgın yağda pişirebilirsiniz. Kıvamına göre un ile destekleyebilirsiniz. Bu şekilde porsiyonlanmış lezzetli latkeler elde edersiniz.

PATATES KUGEL (PARVE)

Malzemeler

9 adet küçük-orta boy patates

4 adet orta boy yumurta

3 adet orta boy soğan

¾ su bardağı sıvı yağ

1,5 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızıbiber

½ tatlı kaşığı kimyon

½ kaşığı karabiber

1 paket kabartma tozu

Soğanlar kabuklarından ayrılır, dörde bölünerek ince ince doğranır. Patatesler soyulur ve rendenin ince tarafı ile rendelenir. Suyu bir tülbent yardımı ile bir kaba sıkılır. Patateslerin suyu dökülür fakat kabın dibinde kalan nişasta kullanılır. Üzerine patatesler ve soğanlar eklenir. Yumurta ve yağ ilave edilir, karıştırılır. Baharatlar katılarak harmanlanır. Kullanılacak fırın kabı yağlanır, harç aktarılır. Üzeri düzeltilir. Tekrar yağlanarak, 180 derecelik fırında 1 saat kadar pişirilir. Üstü kızarıp kıtırlaştığında, hazır demektir. 10-15 dakika dinlendirdikten sonra, garnitür eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. 😊

Siz de “Genç Mutfak” tariflerini denemek ve bizlerle paylaşmak isterseniz yorumlarda ve salom_artionsekiz Instagram sayfamızda buluşalım. İyi bayramlar diliyorum.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün